Smakosze.pl Porady To największy błąd przy suszeniu grzybów. Przez to pleśnieją i nadają się do wyrzucenia
Fot. Shutterstock/trek6500

To największy błąd przy suszeniu grzybów. Przez to pleśnieją i nadają się do wyrzucenia

14 października 2024

Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Potem leśne okazy trafiają do naszej kuchni i często do suszenia. Jak suszyć grzyby, by nie pokryły się pleśnią? Podpowiadamy w naszym artykule.

Grzyby, czyli z lasu do kuchni

Jesienią ruszamy do lasów po grzyby . Każdy okaz cieszy, a grzyby potrafią wspaniale wzbogacić smak i zapach potraw. Gdy trafiają do kuchni, to znak, że czas rozpocząć tzw. brudną robotę. Czyszczenie grzybów bywa żmudne, ale jest potrzebne . W ten sposób przygotowujemy je o suszenia.

Niestety czasem suszone grzyby pleśnieją. Co robić, by temu zapobiec? Ważne są tu czynności, które wykonujemy przed suszeniem grzybów . To one decydują między innymi, czy suszone grzyby nadadzą się do użycia i wzbogacą smak dań.

grzyby
Fot. Canva/Peter Grof
Chrupiące placki bez grama ziemniaków. To danie zawsze wychodzi doskonale

Jak suszyć grzyby?

Zawsze pamiętajmy, by grzybów przed suszeniem nie moczyć i nie myć. Ta czynność sprawi, że grzyby nasiąkną wodą i wydłuży się czas suszenia . Wilgoć mimo długiego procesu suszenia zostanie w grzybach. Stąd już krok do utraty smaku i pleśnienia . Dlatego grzybów nie myjemy, ale oczyszczamy je pędzelkiem i nożykiem.

To dość czasochłonny proces, ale warto się do niego przyłożyć. Dzięki niemu grzyby będą pełne smaki i aromatu. Pod ręką musimy mieć też czystą, suchą ściereczkę, deskę do krojenia, nożyk i suszarkę do grzybów. Przyda się też piekarnik z termoobiegiem albo nitka i suche miejsce w domu z dobrą cyrkulacją powietrza. To chyba najstarsza metoda, którą wciąż preferuje wiele osób.

Suszenie grzybów bez tajemnic

Suszenie grzybów na nitce długo trwa . Niestety może się skończyć spleśnieniem niektórych okazów. Lepiej postawić na bardziej nowoczesne i skuteczne metody, które zapobiegną pleśnieniu grzybów . Suszenie w piekarniku jest proste. Urządzenie trzeba ustawić na 50 stopni z termoobiegiem . Grzyby należy ułożyć na blachach i suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dzięki temu grzyby nie będą gumowate. Warto też użyć suszarki do grzybów. Układamy je na sitkach tak, by się nie stykały. Suszenie może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin. Suszone grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach. Można też do słoika włożyć ręcznik papierowy, który pochłonie wilgoć. Pisaliśmy o tym, jak w naturalny sposób umyć naczynia w zmywarce. Radziliśmy, dlaczego przykrywać rosół podczas gotowania.

suszone grzyby
Fot. Canva/sspopov

Źródło: newsy.przyslijprzepis.pl

Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie
Wrzucam do gara z imbirem i mam najlepszy syrop. Tak wspomagam odporność
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy