Wrzucam do gara z imbirem i mam najlepszy syrop. Tak wspomagam odporność
Jesień zwykle nie rozpieszcza nas pogodą. Ziąb, deszcz i wiatr powodują przeziębienie. Dlatego warto zadbać o swoją odporność. Sposób jest prosty i smaczny. Dzięki niemu przyrządzimy syrop z imbiru i cytryny.
Smaczny sposób na zdrowie
Jak zadbać o swoją odporność? Warto już teraz przygotować syrop z imbiru z cytryną. Takie połączenie stanowi, że prawdziwy eliksir zdrowia. Do tego jest prosty w przyrządzeniu i skuteczny. Pomaga zwalczyć przeziębienie i wzmacnia odporność. To przyda się każdemu jesienią i zima.
Syrop z imbiru z cytryną pełen jest witaminy C, która ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. To przydaje się podczas walki z przeziębieniami i infekcjami. Na te jesteśmy narażone o tej porze roku. Syrop też rozgrzewa, łagodzi ból gardła i kaszel. Będzie pomocny też w leczeniu dolegliwości żołądkowych.
Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne truciznySyrop z imbiru postawi na nogi
Syrop z imbiru pomoże wrócić do zdrowia podczas przeziębienia. Ten naturalny i skuteczny specyfik działa też oczyszczająco i usuwa toksyny z organizmu. Dodaje energii, redukuje stres i zwalcza poranne mdłości u kobiet w ciąży. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi i przynosi ulgę w bólu stawów.
Imbir hamuje też apetyt i może sprawić, że stracimy na wadze. Oprócz tego imbir ma dobroczynne działanie na układ oddechowy. Syrop z imbiru warto pić przez cały rok. Jak go stosować? Codziennie rano dodaj łyżeczkę do szklanki z ciepłą wodą. Zadziała pobudzająco. Warto też syrop pic przed posiłkami, by wspomóc trawienie. Podczas przeziębienia po syrop sięgajmy 2-3 razy dziennie.
Jak zrobić syrop z imbiru?
Składniki:
- korzeń imbiru o dł. 4-8 cm
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka miodu płynnego
- opcjonalnie goździki, cynamon, gwiazdka anyżu
Przygotowanie syropu zacznij od posiekania imbiru i przełożenia go do garnka. Dodaj sok z cytryny, miód i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu i cały czas mieszaj. Gdy składniki dobrze się połączą, zagotuj.
Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Garnek zdejmij z ognia, wystudź syrop i odcedź z kawałków imbiru. Syrop przelej do butelki lub słoika. Pisaliśmy o tym, jak rozpoznać, które grzyby możemy jeść bez obaw. Polecaliśmy przepis na domowy sok, który wzmacnia odporność.
Źródło: superbutelki.pl