Smakosze.pl Porady To ogromny błąd, a Polacy wciąż tak robią. Przechowywania jedzenia w ten sposób unikaj, jak ognia
Fot. Canva

To ogromny błąd, a Polacy wciąż tak robią. Przechowywania jedzenia w ten sposób unikaj, jak ognia

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nieodpowiednio przechowywane jedzenie może się zepsuć. Wie o tym każdy, a mimo to wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Praktyka ta popularna robi się zwłaszcza w okresie przedświątecznym i trwa długo po nim. Sprawdź, czy nie popełniasz tej gafy.

Jedzenie zajmuje zbyt wiele miejsca

Zbyt duża ilość jedzenia również może stanowić problem. Wie o tym niejedna gospodyni, która w okresie świątecznym próbuje upchać je w lodówce. Ta nierówna walka często kończy się tym, że garnek z zupą lub blacha ciasta zamiast do lodówki trafia na balkon, a czasami nawet na parapet.

Dzieje się tak szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy za oknami temperatury są naprawdę niskie. Niektórzy wykorzystują ten fakt i wystawiają żywność na zewnątrz. Kiedyś ta metoda była bardzo popularna, jednak przy dzisiejszej wiedzy wiemy, ile niesie za sobą zagrożeń..

lodówka.jpg
Fot. Canva/alicat
Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

Jedzenie za oknem to zły pomysł

Przechowywanie jedzenia na balkonie, nie jest najlepszym pomysłem ze względu na spore wahania temperatur . Zimą popołudniami temperatury spadają poniżej zera, ale w ciągu dnia mogą być powyżej niego. Przez to, że żywność raz jest utrzymywana w niskich, a po kilku godzinach w wysokich temperaturach, może szybciej się zepsuć .

Warto także pamiętać, że powietrze szczególnie o tej porze roku bywa także zanieczyszczone na przykład przez smog . Przez to szkodliwe związki mogą przenikać do żywności. A to jest szalenie niebezpieczne i może mieć wpływ na nasze zdrowie. Dlatego właśnie odradza się przechowywania jedzenia za oknem .

Jak przechowywać jedzenie?

Balkon powinien być ostatnim miejscem, gdzie trzymamy jedzenie . Trzeba przy tym pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu potraw. Dlatego jedzenie powinno znajdować się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których nie dostaną się zanieczyszczenia z powietrza, ale też zwierzęta, jak chociażby ptaki .

Ponadto warto wybrać miejsce, do którego nie docierają promienie słoneczne, wtedy ograniczysz ryzyko zepsucia . Stosując te zasady, będziesz mieć większa pewność, że jedzenie nie ulegnie zepsuciu. Najlepiej jednak planować swoje zaopatrzenie tak, by całe bez problemu zmieściło się w lodówce .

Sprawdź także, kiedy nastawić zakwas na barszcz oraz zobacz, co przygotować z piersi z kurczaka

pojemniki.jpg
Fot. Canva/jmalov
Wyjmij z kuchennej szafki i podlej gwiazdę betlejemską. Będzie kwitnąć całą zimę
Zatrzymali to na granicy, dokonali paskudnego odkrycia. 25 ton nie nadawało się do jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy