Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.12.2024 11:47

Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal

pierś z kurczaka
Fot. YouTube/Dozus Cook

Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie. 

Soczysta pierś z kurczaka na obiad

Filet z kurczaka daje nam wiele kulinarnych możliwości. Często sięgamy po niego i przyrządzamy w formie kotletów na obiad. Niestety czasem zdarza się, że te wychodzą suche i twarde. Jak smażyć pierś z kurczaka, by zachwycała soczystością? To nie jest trudne, jednak wymaga odpowiednich ruchów w kuchni. 

Pewien prosty patent sprawia, że pierś z kurczaka wyjdzie mięciutka, smaczna i przede wszystkim soczysta. Należy ją naciąć jak szachownicę i to dość głęboko. Potem smażyć z dodatkiem czosnku, masła, soku cytryny i sosu sojowego w określonym czasie. To przyniesie znakomity efekt później na talerzu. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Dozus Cook. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

pierś z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Dozus Cook
Zanim kupię margarynę do pieczenia, sprawdzam jej skład. Powód też cię przekona

Jak smażyć pierś z kurczaka, by była soczysta?

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie piersi z kurczaka zacznij od ukośnego nacięcia mięsa. Powinno przypominać szachownicę. Dopraw solą, pieprzem z dwóch stron i obtocz w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dołóż drobno posiekany czosnek i masło.

Wlej sok z cytryny, sos sojowy i miód. Smaż 1 minutę i potem przewróć na drugą stronę. Również smaż 1 minutę, potem kotlety przykryj i smaż na małym ogniu pod przykryciem 3 minuty

Kotlety soczyste jak nigdy

Pierś z kurczaka dzięki odpowiedniemu nacięciu wychodzi wyjątkowo soczysta. Dodatki podkręcają ten efekt, a czas smażenia mięsa też jest bardzo istotny. Pierś z kurczaka jest pyszna, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustach.

Dlatego warto wypróbować ten patent w kuchni. Daje efekt, który doceni każdy smakosz. Takie mięso na obiad będzie idealne. Z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki smakuje, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krokiety z przepisu Tomasza Strzelczyka. Polecaliśmy przepis na pyszne ciasto na bazie kaszy manny. 

pierś z kurczaka
Fot. YouTube/Dozus Cook

Źródło: YouTube/Dozus Cook