Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal
Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie.
Soczysta pierś z kurczaka na obiad
Filet z kurczaka daje nam wiele kulinarnych możliwości. Często sięgamy po niego i przyrządzamy w formie kotletów na obiad. Niestety czasem zdarza się, że te wychodzą suche i twarde. Jak smażyć pierś z kurczaka, by zachwycała soczystością? To nie jest trudne, jednak wymaga odpowiednich ruchów w kuchni.
Pewien prosty patent sprawia, że pierś z kurczaka wyjdzie mięciutka, smaczna i przede wszystkim soczysta. Należy ją naciąć jak szachownicę i to dość głęboko. Potem smażyć z dodatkiem czosnku, masła, soku cytryny i sosu sojowego w określonym czasie. To przyniesie znakomity efekt później na talerzu. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Dozus Cook. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zanim kupię margarynę do pieczenia, sprawdzam jej skład. Powód też cię przekonaJak smażyć pierś z kurczaka, by była soczysta?
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- mąki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie piersi z kurczaka zacznij od ukośnego nacięcia mięsa. Powinno przypominać szachownicę. Dopraw solą, pieprzem z dwóch stron i obtocz w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dołóż drobno posiekany czosnek i masło.
Wlej sok z cytryny, sos sojowy i miód. Smaż 1 minutę i potem przewróć na drugą stronę. Również smaż 1 minutę, potem kotlety przykryj i smaż na małym ogniu pod przykryciem 3 minuty.
Kotlety soczyste jak nigdy
Pierś z kurczaka dzięki odpowiedniemu nacięciu wychodzi wyjątkowo soczysta. Dodatki podkręcają ten efekt, a czas smażenia mięsa też jest bardzo istotny. Pierś z kurczaka jest pyszna, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustach.
Dlatego warto wypróbować ten patent w kuchni. Daje efekt, który doceni każdy smakosz. Takie mięso na obiad będzie idealne. Z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki smakuje, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krokiety z przepisu Tomasza Strzelczyka. Polecaliśmy przepis na pyszne ciasto na bazie kaszy manny.
Źródło: YouTube/Dozus Cook