Wiele osób nie wie, kiedy nastawić zakwas na barszcz. Lepiej sprawdź, zegar tyka
Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Zakwas niezbędny na barszcz
Każda gospodyni wie, że czerwony barszcz przygotowany na zakwasie nie ma sobie równych i tylko taki powinien znaleźć się na wigilijnym stole. Niestety nie każdy wie, na ile przygotowanie tej zupy należy rozpocząć znacznie wcześniej. Trzeba przecież wziąć pod uwagę od zakwas, czyli główny składnik.
Zanim jednak przystąpisz do nastawienia zakwasu, musisz dowiedzieć się, kiedy należy go przygotować. Jest to bardzo ważne, ponieważ zakwas przez kilka dni dojrzewa i tylko przez krótki czas jest zdatny do użycia. Dlatego w dalszej części przedstawimy ci dokładny termin, kiedy powinnaś go nastawić.
Zatrzymali to na granicy, dokonali paskudnego odkrycia. 25 ton nie nadawało się do jedzeniaKiedy przygotować zakwas?
W przygotowywaniu zakwasu na barszcz najważniejszy jest czas. Nie można nastawić go zbyt późno, bo wtedy nie ugotuje się z niego zupy na święta, ale nie należy też, być w tej kwestii zbyt nadgorliwym. Zbyt wczesne nastawienie zakwasu, może przyczynić się do jego szybszego zepsucia. Kiedy więc przygotować zakwas?
Należy mieć na uwadze dwie rzeczy. Pierwsza z nich dotyczy tego, ile zakwas dojrzewa, w tym wypadku będzie to 7 dni. Druga z kolei odnosi się do czasu przydatności zakwasu. Tutaj również jest to tydzień. Jeżeli zamierzasz gotować barszcz 23 grudnia, zakwas najwcześniej możesz nastawić 9 grudnia. Z kolei ostatnim dniem, kiedy można nastawić zakwas to 16 grudnia.
Składniki na zakwas:
- 1 l przegotowanej i ostudzonej wody
- 500 g buraków
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Jak przygotować zakwas?
Przygotowanie domowego zakwasu jest bardzo łatwe. Należy rozpocząć od rozpuszczenia soli w wodzie. Następnie dokładnie umyj buraki i obierz je.
Warzywo pokrój na cienkie plastry i ułóż, przekładając pokrojonym czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, w dużym słoiku lub glinianym naczyniu.
Całość zalej wodą. Naczynie przykryj gazą i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach wytworzy się piana, co jest zjawiskiem naturalnym. Jeżeli jednak pojawi się pleśń, zakwas nie będzie nadawał się do spożycia. Po 7 dniach dojrzewania zakwas będzie gotowy.
Sprawdź także, co zrobić z kaszy manny oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać.