Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.12.2024 16:42

Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi. 

Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem

Ciasta są doskonałym pomysłem na pyszny deser. Jednak ich pieczenie nie zawsze się udaje. Czasem wypieki nie wyrastają takie, jak trzeba lub pojawia się w nich zakalec. Jednak teraz nie trzeba już rezygnować z przygotowania ciasta w obawie przed cukierniczą porażką.

Przepis na ciasto bez pieczenia zapewnia doskonały efekt. Wygląd, który przyciąga wzrok i obłędny smak, to właśnie wyróżnia to szybkie ciasto. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Kulinarne Przygody. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Przepis na szybkie ciasto jest wart wypróbowania. 

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych

Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 370 g herbatników (podwójne opakowanie)
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • puszka masy kajmakowej
  • 12 sztuk biszkoptów podłużnych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka
  • śmietan fix lub żelatyna

Przygotowanie ciasta zaczniemy od ubicie schłodzonej śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy usztywniacze do śmietany. Powinien powstać gęsty krem. Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Smarujemy je połową masy śmietanowej.

Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy ją masą kajmakową. Pora na trzecią warstwę herbatników i resztę masy śmietanowej. Biszkopty moczymy krótko w mleku i wykładamy je na wierzch ciasta. Zachowujemy między nimi niewielkie odstępy.

Ciasto bez pieczenia poleca się na deser

Teraz przyrządzamy polewę z pokruszonej czekolady i mleka. Podgrzewamy składniki w rondelku i przestudzoną polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a potem podajemy. Ciasto bez pieczenia wychodzi pysznie kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach.

Jego zaletą jest nie tylko pyszny smak i efektowny wygląd. Ciasto bez pieczenia jest proste do zrobienia. Dzięki temu przepisowi każdy sobie z nim poradzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić doskonałe ciasto z kaszy manny. Informowaliśmy o zatrzymaniu na granicy transportu żywności z Azji. 

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody