Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny
Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi.
Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem
Ciasta są doskonałym pomysłem na pyszny deser. Jednak ich pieczenie nie zawsze się udaje. Czasem wypieki nie wyrastają takie, jak trzeba lub pojawia się w nich zakalec. Jednak teraz nie trzeba już rezygnować z przygotowania ciasta w obawie przed cukierniczą porażką.
Przepis na ciasto bez pieczenia zapewnia doskonały efekt. Wygląd, który przyciąga wzrok i obłędny smak, to właśnie wyróżnia to szybkie ciasto. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Kulinarne Przygody. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Przepis na szybkie ciasto jest wart wypróbowania.
W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równychJak przygotować ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- 370 g herbatników (podwójne opakowanie)
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka masy kajmakowej
- 12 sztuk biszkoptów podłużnych
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka mleka
- śmietan fix lub żelatyna
Przygotowanie ciasta zaczniemy od ubicie schłodzonej śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy usztywniacze do śmietany. Powinien powstać gęsty krem. Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Smarujemy je połową masy śmietanowej.
Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy ją masą kajmakową. Pora na trzecią warstwę herbatników i resztę masy śmietanowej. Biszkopty moczymy krótko w mleku i wykładamy je na wierzch ciasta. Zachowujemy między nimi niewielkie odstępy.
Ciasto bez pieczenia poleca się na deser
Teraz przyrządzamy polewę z pokruszonej czekolady i mleka. Podgrzewamy składniki w rondelku i przestudzoną polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a potem podajemy. Ciasto bez pieczenia wychodzi pysznie kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach.
Jego zaletą jest nie tylko pyszny smak i efektowny wygląd. Ciasto bez pieczenia jest proste do zrobienia. Dzięki temu przepisowi każdy sobie z nim poradzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić doskonałe ciasto z kaszy manny. Informowaliśmy o zatrzymaniu na granicy transportu żywności z Azji.