To ostatni czas na posadzenie tego warzywa. Gdy zabraknie go w sklepach, wszyscy będą ci zazdrościć
Lipiec to ostatni dzwonek na posadzenie bobu. To lubiane warzywo, które jemy samodzielnie lub dodajemy je do sałatek, czy dań obiadowych. Sezon na bób zwykle kończy się z końcem lipca. Nie trać czasu i posadź bób. Potem będzie jak znalazł.
Bób- samo zdrowie!
Bób jeszcze można kupić w sklepach i wiele osób korzysta z tej możliwości. Lubimy to zielone warzywo za smak i jego właściwości. A ma ich bardzo wiele- dostarcza nam witaminy A i C oraz wielu soli mineralnych. Bób jest też świetnym źródłem kwasu foliowego- 100 g bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.
Jedzenie bobu wpływa na obniżenie złego cholesterolu, zapobiega anemii, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga proces odchudzania. Oprócz tego usprawnia pracę układu krwionośnego i poprawia sprawność podczas choroby Parkinsona. Jednak sezon na bób niebawem się kończy. Dlatego nie trać czasu i jeśli masz możliwość- posadź go w swoim ogródku.
Kończy się lipiec- posadź bób
Bób można siać jeszcze w sierpniu. Jednak to właśnie środek i koniec lipca jest najbardziej odpowiednim momentem do posiania bobu. Wkrótce te lubiane warzywo zniknie ze sklepów. Trzeba będzie na nie czekać jeszcze długo, zanim znów trafi do sprzedaży.
Jednak, gdy posadzisz bób- będziesz mógł się cieszyć jego smakiem. Nie czekajcie do sierpnia, tylko już teraz posiejcie bób. Nie wiadomo, jakie będą zbiory, ale zapewne będziesz cieszył się bobem z własnej działki. Strąki bobu sięgają 12 cm i zawierają do 5 nasion o nerkowatym kształcie.
Bob- warto go posiać
Bób jest odporny na przymrozki, a optymalna temperatura dla tego warzywa wynosi od 18 do 22 stopni. Bób lubi też słońce i gleby ciężkie, bogate w próchnicę i wilgotne. Na lżejszych glebach trzeba użyć kompostu. Bobu nie zaleca się uprawiać po innych warzywach strączkowych.
Bób można też uprawiać z rozsady. Ten sposób przyspiesza termin zbioru o około 2 tygodnie. Trzeba go regularnie podlewać, a ziemię po deszczu lub po podlewaniu należy spulchnić. Strąki bobu zbieramy, gdy są duże i dojrzałe. Pisaliśmy o sposobie siostry Anastazji na bób. Polecaliśmy też patent cioci na to warzywo.
Źródło: YouTube/@infouprawa5321