Nikt w Polsce nie podaje bobu jak siostra Anastazja. Genialny i prosty patent
Trwa sezon na bób i na grzyby. Warto połączyć w jedno te pyszne warzywo i skarby lasu. Polecamy patent siostry Anastazji na bób w wyjątkowym wydaniu. Jest nie tylko pyszny, ale bardzo zdrowy. Przygotuj bób jak siostra Anastazja- będzie smakował całej rodzinie.
Bób- porcja zdrowia na talerzu
Bób kojarzy nam się z latem i sezon na to smaczne warzywo trwa przeważnie do końca lipca. Warto korzystać z dostępności bobu i jego dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Niepozorne, małe warzywo dostarczy nam witaminy C, A oraz białka i kwasu foliowego.
Warto pamiętać, że bób jest niskokaloryczny i bardzo pożywny. Jedzenie bobu chroni nasze serce przed chorobami, zapobiega anemii, chorobie Parkinsona i obniża poziom cholesterolu. Polecamy smaczny patent siostry Anastazji na bób. Grzyby doskonale wzbogacą smak tego zdrowego warzywa.
Jak przygotować bób od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych
- cebula
- ¾ szklanki
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i smażymy na patelni. Dodajemy grzyby oczyszczone i pokrojone. Dolewamy wody lub wywaru i dusimy do miękkości.
Bób odcedzamy i dodajemy do uduszonych grzybów. Zaprawiamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bób z grzybami wstawiamy do piekarnika na kilka minut.
Smak lata, czyli bób z grzybami
Bób z grzybami od siostry Anastazji może być samodzielnym daniem lub możemy dodawać go do makaronów. Pasuje też do dań mięsnych i placków. Wstawienie tego pożywnego dania do piekarnika sprawi, że bób nabierze smaku grzybów. Potrawa przypadnie do gustu całej rodzinie.
Warto wykorzystać w swojej kuchni produkty, które kojarzą się z latem. Bób i grzyby to kwintesencja letnich smaków i potrawa pełna wartości odżywczych. Jest nie tylko zdrowa, ale wyjątkowo pyszna. Pisaliśmy o patencie na bób od cioci. Podawaliśmy też sposób Strzelczyka na bób.
Źródło: