Pierogi ruskie mogą się schować. Z zaprzyjaźnionej knajpy mam lepszy przepis, smak farszu powala

Lubicie pierogi ruskie? W takim razie pokochacie pierogi z wędzonym twarogiem. Charakterystyczny aromat nabiału idealnie komponuje się z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Patent zasłyszałam od znajomego, który pracuje w restauracji.
Pierogi z wędzonym twarogiem to hit tego sezonu
Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem jest bardzo prosty. Robi się je bardzo podobnie, jak znane i lubiane pierogi ruskie. Różnica polega oczywiście na użytym nabiale. Twaróg z wyraźnym posmakiem wędzenia wynosi znany przepis na zupełnie nowy poziom.
Pierogi z twarogiem wędzonym można podać z klasyczna okrasą. Warto jedna wypróbować też coś zupełnie nowego. Doskonałego, świeżego smaku nadadzą im krojone drobno pomidory. Potrawa smakuje wówczas tak wyśmienicie, jak wygląda.
Przepis na wybitne pierogi z wędzonym twarogiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 duża cebula
- olej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 dojrzały pomidor
- kwaśna śmietana 12%
Najlepsze pierogi z wędzonym twarogiem krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Następnie zacznij stopniowo dolewać do niej wrzącą wodę. Składniki mieszaj na bieżąco łyżką.
Blat kuchenny oprósz odrobiną mąki. Wyłóż na niego wstępnie wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać je dłońmi. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, uformuj ją w kulę i odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj i podsmaż na patelni. Kiedy nieco przestygnie, dołóż ją do ziemniaków, a następnie do warzyw wkrusz twaróg wędzony. Całość dopraw solą i pieprzem, wyrób.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na blacie. Powykrawaj z niego niewielkie okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu. Pierogi starannie zaklejaj. Czynność powtarzaj do wyczerpania wszystkich składników.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu trzymaj je w garnku jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj posypane drobno posiekanym pomidorem, w towarzystwie kwaśnej śmietany. Klasyczny przepis na ruskie prosto od babci znajdziesz w tym artykule. Szybkie pierogi rolowane to najnowsza kulinarna moda.






































