Pierogi ruskie mogą się schować. Z zaprzyjaźnionej knajpy mam lepszy przepis, smak farszu powala
Lubicie pierogi ruskie? W takim razie pokochacie pierogi z wędzonym twarogiem. Charakterystyczny aromat nabiału idealnie komponuje się z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Patent zasłyszałam od znajomego, który pracuje w restauracji.
Pierogi z wędzonym twarogiem to hit tego sezonu
Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem jest bardzo prosty. Robi się je bardzo podobnie, jak znane i lubiane pierogi ruskie. Różnica polega oczywiście na użytym nabiale. Twaróg z wyraźnym posmakiem wędzenia wynosi znany przepis na zupełnie nowy poziom.
Pierogi z twarogiem wędzonym można podać z klasyczna okrasą. Warto jedna wypróbować też coś zupełnie nowego. Doskonałego, świeżego smaku nadadzą im krojone drobno pomidory. Potrawa smakuje wówczas tak wyśmienicie, jak wygląda.
Ten składnik gwarantuje, że ogórki kiszone będą twarde i chrupiące. Mało kto o nim pamiętaPrzepis na wybitne pierogi z wędzonym twarogiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 duża cebula
- olej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 dojrzały pomidor
- kwaśna śmietana 12%
Najlepsze pierogi z wędzonym twarogiem krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Następnie zacznij stopniowo dolewać do niej wrzącą wodę. Składniki mieszaj na bieżąco łyżką.
Blat kuchenny oprósz odrobiną mąki. Wyłóż na niego wstępnie wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać je dłońmi. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, uformuj ją w kulę i odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj i podsmaż na patelni. Kiedy nieco przestygnie, dołóż ją do ziemniaków, a następnie do warzyw wkrusz twaróg wędzony. Całość dopraw solą i pieprzem, wyrób.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na blacie. Powykrawaj z niego niewielkie okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu. Pierogi starannie zaklejaj. Czynność powtarzaj do wyczerpania wszystkich składników.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu trzymaj je w garnku jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj posypane drobno posiekanym pomidorem, w towarzystwie kwaśnej śmietany. Klasyczny przepis na ruskie prosto od babci znajdziesz w tym artykule. Szybkie pierogi rolowane to najnowsza kulinarna moda.