Smakosze.pl Przepisy Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania
Facebook/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube, canva/Alexander62

Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania

28 listopada 2023

Co zrobić ze schabu? To najlepiej wie kucharz Tomasz Strzelczyk, który z tego mięsa przyrządza soczyste i znakomite danie. Efekt zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zróbcie ze schabem to, co proponuje Tomasz Strzelczyk. Będzie pysznie.

Schab od Strzelczyka zachwyca soczystością

Zwykle ze schabu robimy kotlety schabowe . Są one bardzo lubiane przez Polaków również za łatwość przygotowania tego dania. Jednak warto odejść trochę od kulinarnych przyzwyczajeń i ze schabu zrobić coś zupełnie innego. Tu z pomocą przyjdzie Tomasz Strzelczyk.

Znany kucharz przyrządza ze schabu niezwykle soczyste danie. Warto zrobić je w swojej kuchni, bo potrawa rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna. Taki obiad zachwyci soczystością i wyjątkowym smakiem. Przepis Tomasza Strzelczyka przypadnie wam do gustu.

schab
Facebook/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube
To najprostszy przepis na świąteczny piernik. Zrobisz go w chwilę, jest pyszny i zawsze się udaje

Jak zrobić pieczony schab z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ¼ szklanki oleju
  • majeranek

Przygotowanie schabu zaczynamy od wsypania przypraw do miseczki. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy składniki. Mięso przekładamy na blachę i smarujemy przygotowaną pastą. Wierzch oprószamy majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na 20 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i mięso trzymamy kolejne 40 minut. Nasze mięso jest już gotowe do podania . Będzie smakowało z ziemniakami i buraczkami. Możemy je też podać z ulubioną sałatą lub surówką colesław.

Soczysty schab na niedzielny obiad

Pieczony schab od Tomasza Strzelczyka jest wyjątkowo soczysty i smaczny.  Wyrazistości nadaje mu pasta , którą smarujemy mięso przed pieczeniem. Dość krótki czas pieczenia, a potem pozostawienie mięsa w piekarniku doskonale wpływa na smak i kruchość mięsa.

Danie po prostu rozpływa się w ustach. Warto zaznaczyć, że jest proste w przyrządzeniu i smakuje całej rodzinie. Sprawdzi się jako potrawa na niedzielny obiad . Każdy z rodziny będzie się nim zajadał. Smak i soczystość to cechy charakterystyczne pieczonego schabu od znanego kucharza. Pisaliśmy o nowym pomyśle na kotlety schabowe. Radziliśmy, jak zrobić pyszny schab ze śliwkami.

schab
Canva/ahirao photo

Źródło: Facebook/Tomasz Strzelczyk; Oddaszfartucha YouTube

Ułóż talerz na cieście francuskim i wytnij okrąg. W 15 minut zrobisz cudowny obiad, to hit w moim domu
Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy