Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania
Co zrobić ze schabu? To najlepiej wie kucharz Tomasz Strzelczyk, który z tego mięsa przyrządza soczyste i znakomite danie. Efekt zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zróbcie ze schabem to, co proponuje Tomasz Strzelczyk. Będzie pysznie.
Schab od Strzelczyka zachwyca soczystością
Zwykle ze schabu robimy kotlety schabowe . Są one bardzo lubiane przez Polaków również za łatwość przygotowania tego dania. Jednak warto odejść trochę od kulinarnych przyzwyczajeń i ze schabu zrobić coś zupełnie innego. Tu z pomocą przyjdzie Tomasz Strzelczyk.
Znany kucharz przyrządza ze schabu niezwykle soczyste danie. Warto zrobić je w swojej kuchni, bo potrawa rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna. Taki obiad zachwyci soczystością i wyjątkowym smakiem. Przepis Tomasza Strzelczyka przypadnie wam do gustu.
Jak zrobić pieczony schab z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¼ szklanki oleju
- majeranek
Przygotowanie schabu zaczynamy od wsypania przypraw do miseczki. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy składniki. Mięso przekładamy na blachę i smarujemy przygotowaną pastą. Wierzch oprószamy majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na 20 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i mięso trzymamy kolejne 40 minut. Nasze mięso jest już gotowe do podania . Będzie smakowało z ziemniakami i buraczkami. Możemy je też podać z ulubioną sałatą lub surówką colesław.
Soczysty schab na niedzielny obiad
Pieczony schab od Tomasza Strzelczyka jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Wyrazistości nadaje mu pasta , którą smarujemy mięso przed pieczeniem. Dość krótki czas pieczenia, a potem pozostawienie mięsa w piekarniku doskonale wpływa na smak i kruchość mięsa.
Danie po prostu rozpływa się w ustach. Warto zaznaczyć, że jest proste w przyrządzeniu i smakuje całej rodzinie. Sprawdzi się jako potrawa na niedzielny obiad . Każdy z rodziny będzie się nim zajadał. Smak i soczystość to cechy charakterystyczne pieczonego schabu od znanego kucharza. Pisaliśmy o nowym pomyśle na kotlety schabowe. Radziliśmy, jak zrobić pyszny schab ze śliwkami.
Źródło: Facebook/Tomasz Strzelczyk; Oddaszfartucha YouTube