Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na świąteczny piernik. Zrobisz go w chwilę, jest pyszny i zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.11.2023 12:00

To najprostszy przepis na świąteczny piernik. Zrobisz go w chwilę, jest pyszny i zawsze się udaje

piernik
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Jakie ciasto najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem? Wielu smakoszy wskaże piernik. Jest pyszny i pachnie nadchodzącymi świętami. Polecamy przepis, dzięki któremu ten świąteczny smakołyk zrobicie wyjątkowo szybko.

Piernik pachnie Bożym Narodzeniem

Do Świąt Bożego Narodzenia został niecały miesiąc. Jeśli zastanawiacie się już, jakie smakołyki przygotować z tej okazji, to mamy dla was znakomitą propozycję. Warto zrobić piernik, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też łatwością przygotowania. Tym różni się od innych czasochłonnych wypieków.

Ten najprostszy przepis na świąteczny piernik przypadnie do gustu nawet osobom, które stawiają pierwsze kulinarne kroki. Przygotowanie tego świątecznego przysmaku nie zajmie nam dużo czasu. Efekt podbije podniebienia każdego smakosza. Mięciutki i pachnący piernik będzie kulinarnym hitem podczas świąt Bożego Narodzenia. 

piernik
Canva/boophotography
Kolega poczęstował mnie pieczoną golonką w sosie musztardowym. Musiałem wziąć przepis

Jak zrobić najprostszy świąteczny piernik?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • starta czekolada

Przygotowanie świątecznego piernika zaczynamy od wsypania mąki do misy, dodania szczypty soli i kakao. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, sodę i wlewamy olej. Teraz pora na wbicie jajka, wlania mleka, dodanie powideł śliwkowych i wsypanie cukru. 

Wszystkie składniki miksujemy. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt rzadka. Przygotowujemy formę o wymiarach 27x17, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię. Piernik pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut.

Ozdób piernik na święta

Gorący piernik możemy posypać startą czekoladą. Dzięki temu powstanie od razu polewa. Możemy też wykorzystać posypki i płatki migdałowe. Tutaj rozwiązania niech podpowie nam nasza wyobraźnia. 

Piernik świąteczny jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny. Robi się go w błyskawiczny sposób i równie szybko znika z talerzy. Polubią go zarówno starsi i młodsi domownicy. Na Boże Narodzenie będzie jak znalazł. Pisaliśmy o tym, jak przygotować dojrzewający piernik staropolski. Radziliśmy, jak zrobić ciasto zamiast makowca i piernika. 

piernik
Canva/sanapadh

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl