Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
![Najlepsza zupa na zimę](https://images.iberion.media/images/1920/1_1a8bfff82c.jpg)
Jaka jest najlepsza zupa na zimę? W takim kraju jak Polska, który ma zupy najlepsze na świecie, nie da się rozstrzygnąć tego pytania. W redakcji Smakoszy niemal doszło do rękoczynów. W końcu zdecydowaliśmy się na kompromisowych 7 zimowych zup.
Gęsto i treściwie
Staraliśmy się ustalić, jakie cechy powinna mieć idealna zimowa zupa. Wszyscy byli zgodni, że musi być sycąca, a więc – gęsta i kaloryczna. Choć niektórzy przyznawali to niechętnie, tłuszcz w takiej zupie również jest cechą pożądaną. Większość była zdania, że najlepsze zimowe zupy to te gotowane na mięsie. I wieloskładnikowe. Okazało się jednak, że pozornie murowani kandydaci do podium w końcu musieli odpaść. Odpadali w miarę pojawiania się kolejnych, coraz to nowych zup, o których przypominaliśmy sobie podczas dyskusji.
Poległ żurek, zbyt mocno kojarzył się z Wielkanocą. Rosół i barszcz odpadły jako zbyt wodniste, czy raczej – za mało gęste. Ku rozpaczy wielu musieliśmy skreślić jedną z najwybitniejszych polskich zup – ogórkową. Pokonała ją jej własna wszechstronność ("Doskonale sprawdza się również latem"). Kiedy zbyt mało głosów zebrały, zawiesiste przecież, krupnik i grochówka (!), zaczęło się robić dziwnie. Te dwie ostatnie zupy odpadły ze względu na ogromną konkurencję. Aż nie chciało nam się wierzyć.
![2.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/2_bdac1b3084.jpg)
Okazało się, ku powszechnemu zaskoczeniu, że bardzo cenimy zupy, których gęstość wynika z cech obecnych w nich produktów. Co więcej, dodatkowe punkty zdobywały te, które mogą być podane zarówno jako przejrzysta zupa (jeśli jest to w ogóle możliwe w zimowej kategorii), jak i w charakterze zupy-krem.
Świetnie wypadła kartoflanka. Doceniliśmy jej wszechstronność, łatwe przyjmowanie różnorodnych dodatków i elastyczność charakteru – od mięsnego po wegetariański. Poza tym, najwyraźniej, uwiodła nas aksamitność ziemniaczanej skrobi.
![3.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/3_e1b99b3b80.jpg)
Tuż obok szlachetnej zupy z ziemniaków czaiła się dyniowa. Pomógł jej nieco argument o tym, że w żaden sposób nie można uznać jej za zupę letnią. Znów doceniono wszechstronność – od rzadkiej po krem, od europejskiej po azjatycką, od dodatku ziemniaków po mleczko kokosowe. Uznaliśmy, że “dyniowa” to pojęcie ogólne i że w gruncie rzeczy można z niej zrobić zupełnie różne zupy. Więc plus.
Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewa Zrobiłem zupełnie nieznaną zimową zupę z przepisu Strzelczyka. Efekt przeszedł moje oczekiwania
Pomidory? Tylko z puszki
Największe zaskoczenie obrad. Pomidorowa! Nikt się tego nie spodziewał, a większość i tak na nią głosowała. W czasach, w których to, co jemy, wyznaczała sezonowość, taki wybór nie byłby możliwy. Teraz jednak, dzięki pomidorom z puszki, zupa ta jest dostępna przez cały rok. Padały różne argumenty – o tym, że zupa z pomidorów z puszki to coś zupełnie innego niż ta z pomidorów świeżych (prawda!), że zimą liczy się tylko w formie zawiesistego kremu. Zdecydowały głosy mówiące o mieszaniu pomidorowej z podpiekaną papryką i różnorodnymi ostrymi przyprawami.
![4.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/4_5c22d839c0.jpg)
Ciąg zaskoczeń
To, jak miało się niebawem okazać, nie było zresztą ostatnim słowem pomidorów z puszki. Jako dodatek do innych zup jeszcze się pojawiały. Ponieważ jednak wyraźnie wybijającym się kryterium była wszechstronność zimowych zup, kolejną, którą wybraliśmy, była zupa z soczewicy. Bardzo uniwersalna. I jako przejrzysta, i jako krem. I z dodatkiem pomidorów właśnie, i bez. I z papryką, i z ziemniakami. Ostrzejsza lub łagodniejsza. Możliwości mnóstwo.
Uznaliśmy, że soczewicowa reprezentuje w ogóle zupy z roślin strączkowych i że na krótką listę nadaje się lepiej od grochówki czy fasolowej, albo zupy z soczewicy właśnie ze względu na swoją wszechstronność.
![5.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/5_b55644ad22.jpg)
O wszechstronności akurat trudno mówić w przypadku kolejnej zupy, chyba najbardziej “osobnej” z całej stawki. Ponieważ nikt nie wyobrażał sobie jakiejś letniej wersji zawiesistej grzybowej, zupa ta została uznana za typowo zimową, zwłaszcza w swojej najcięższej wersji – kremu z dużą ilością śmietany. Podkreślano, że zupa ta, z całą swoją muślinowo-aksamitną zawiesistością, jest stworzona, żeby gościć tak charakterystyczne dla zimy masło, gęstą śmietanę, grzanki, albo wędzony boczek. Grzybowej nie mogło zabraknąć.
![Projekt bez nazwy(8).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_8_2aafe18e68.jpg)
Baza to podstawa
Wiadomo, że bulion jest podstawą dziesiątek zup. I nie chodzi tylko o tradycyjną pomidorową z wczorajszego rosołu. Zupa-wywar to matka wielodzietnej rodziny. Zastanawialiśmy się, czy w kategorii zup zimowych istnieje zjawisko podobne. Oczywiście, buliony mogą stanowić bazę do najbardziej zawiesistych zup, ale może zimą sprawa wygląda inaczej?
Po burzliwych sporach uznaliśmy, że w kategorii zimowej bazy uniwersalnej, trzeba byłoby wyróżnić krem z warzyw. Jakie to warzywa? Po prostu takie, jakie mamy pod ręką, na pewno jakieś elementy włoszczyzny. Taką zupę można przecież następnie pokierować w stronę kartoflanki, kalafiorowej, zimowej zupy jarzynowej, a nawet kapuścianej. I że krem warzywny sam w sobie przypomina zapomnianą dziś, a niegdyś podstawową w walce z zimowym niedostatkiem, dobroczynną zupę rumfordzką. To dlatego nieco anonimowy, ale wszechstronnie uzdolniony krem z warzyw zamyka stawkę o włos (wszechstronność!) pokonując bardzo zimową, ale mało elastyczną, jeśli chodzi o możliwe interpretacje, cebulową z grzankami.
![7.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/7_c49a3ac51f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![krzaki jagód](https://images.iberion.media/images/origin/jagody_86d6ea11d5.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![Mielone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/Mielone_mieso_25c71ed21c.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![Słoiki w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki_w_Biedronce_3532a09ca7.jpg)
![Labraks](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T130541_343_7b8e133768.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)