Smakosze.pl Przepisy Tradycyjna babcina zupa z dyni
canva/4kodiak

Tradycyjna babcina zupa z dyni

9 listopada 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Zupa z dyni jest idealną propozycją na lekki jesienny obiad. Sezonowa potrawa z pewnością zachwyci zarówno starszych, jak i nieco młodszych smakoszy. Doskonały patent na tę smaczną zupę miały nasze kochane babcie. Dzięki niemu zupa jest prosta, tania i szybka do zrobienia.

Zupa z dyni z przepisu naszych babć jest nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo łatwa do przygotowania. Podarujmy sobie nieco przyjemności w coraz krótsze jesienne dni i skuśmy się na niezwykle rozgrzewającą potrawę z dynią w roli głównej. Sezon na warzywo wciąż trwa. Warto z niego korzystać.

Przepis na babciną zupę z dyni

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido

  • 2 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • litr bulionu

  • 1 cebula

  • sok z połowy cytryny

  • pół łyżeczki zmielonego imbiru

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • słodka śmietana 30%

Sposób wykonania:

Umyj dynię, oczyść z włókien i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż do miękkości. Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem .

Zupę dyniową dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz gałką muszkatołową. Danie podawaj z kleksem śmietany oraz ulubionymi dodatkami m.in. grzankami lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne sposoby na wykorzystanie dyni m.in. rewelacyjną szarlotkę z jej dodatkiem oraz dynię w marynacie curry.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy