Smakosze.pl
Dynia marynowana

canva/MarenWischnewski

Marynowana dynia w bajecznie pysznej zalewie curry

13 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sezon na dynię trwa. Marynowana sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska albo dodatek do mięs czy serów. Proponujemy wam niezwykle aromatyczną wersję marynowana z dodatkiem przyprawy curry.

Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań zarówno słodkich — takich jak to ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz — jak i wytrawnych. Podkręci smak wielu potraw — np. tych kotletów — ale też z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce. Ta ostatnia sytuacja ma miejsce w naszym nowym przepisie. Zróbcie zakupy i działajcie — dynia będzie przepyszna.

Kawowe ciasto bez pieczenia

Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na słodko-kwaśną dynię marynowaną o orientalnym charakterze

Składniki:

  • 4 kg dyni

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 3 szklanki octu jabłkowego

  • 2 l wody

  • 2-3 łyżeczki soli

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 15 lasek cynamonu

  • 30 goździków

Przygotowanie:

Dynię obieramy, dzielimy na części i usuwamy pestki wraz z miękkim miąższem. Twardą część kroimy w dużą kostkę. Warzywo wkładamy do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami.

Dolewamy octu i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Marynata powinna być słodko-kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącym płynem zalewamy dynię, równomiernie rozdzielając przyprawy miedzy słoiki.

Zakręcamy wygotowanymi pokrywkami i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Studzimy. Podajemy do mięs, wędlin i serów w towarzystwie świeżego chleba z delikatną oliwą lub olejem lnianym.

Wskazówki:

  • Pestki dyni możemy wysuszyć — stanowią świetną, wyjątkowo zdrową przekąskę. Są bogate m.in. w kwas foliowy, magnez i fosfor.

  • Jeżeli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy jej obierać. Skórka jest jadalna. Jest też jednocześnie mączysta, więc możemy chcieć jednak obrać dynię. Jeśli się na to zdecydujemy, zachowajmy skórki — będą świetnym zagęstnikiem do gulaszy czy rzadkich zup kremów.

Dynia w słoiku

Dynia w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >