Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowana dynia w bajecznie pysznej zalewie curry

Marynowana dynia w bajecznie pysznej zalewie curry

Dynia marynowana
canva/MarenWischnewski

Sezon na dynię trwa. Marynowana sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska albo dodatek do mięs czy serów. Proponujemy wam niezwykle aromatyczną wersję marynowana z dodatkiem przyprawy curry.

Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań zarówno słodkich — takich jak to ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz — jak i wytrawnych. Podkręci smak wielu potraw — np. tych kotletów — ale też z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce. Ta ostatnia sytuacja ma miejsce w naszym nowym przepisie. Zróbcie zakupy i działajcie — dynia będzie przepyszna.

Przepis na słodko-kwaśną dynię marynowaną o orientalnym charakterze

Składniki:

  • 4 kg dyni

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 3 szklanki octu jabłkowego

  • 2 l wody

  • 2-3 łyżeczki soli

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 15 lasek cynamonu

  • 30 goździków

Przygotowanie:

Dynię obieramy, dzielimy na części i usuwamy pestki wraz z miękkim miąższem. Twardą część kroimy w dużą kostkę. Warzywo wkładamy do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami.

Dolewamy octu i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Marynata powinna być słodko-kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącym płynem zalewamy dynię, równomiernie rozdzielając przyprawy miedzy słoiki.

Zakręcamy wygotowanymi pokrywkami i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Studzimy. Podajemy do mięs, wędlin i serów w towarzystwie świeżego chleba z delikatną oliwą lub olejem lnianym.

Wskazówki:

  • Pestki dyni możemy wysuszyć — stanowią świetną, wyjątkowo zdrową przekąskę. Są bogate m.in. w kwas foliowy, magnez i fosfor.

  • Jeżeli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy jej obierać. Skórka jest jadalna. Jest też jednocześnie mączysta, więc możemy chcieć jednak obrać dynię. Jeśli się na to zdecydujemy, zachowajmy skórki — będą świetnym zagęstnikiem do gulaszy czy rzadkich zup kremów.

Dynia w słoiku
Dynia w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram