Smakosze.pl Przepisy Tradycyjne proziaki - mamy niezawodny przepis
canva/12MN, Getty Images

Tradycyjne proziaki - mamy niezawodny przepis

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury.

Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski.

Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.

Przepis na klasyczne proziaki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 średnie jajko

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół płaskiej łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru

Do miski przesiej 500 g mąki zmieszanej z sodą oczyszczoną oraz solą. Do suchych składników wbij jajko, wlej szklankę maślanki oraz wsyp cukier. Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt sztywne, użyj dłoni.

Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, przestań zagniatać. Ciasto będzie się ciągle lepić delikatnie do dłoni, więc nie przejmuj się tym. Przełóż kulę na blat obsypany mąką i rozwałkuj je na około 1 cm grubości.

Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta krążki. Zakryj je ściereczką i odstaw na 15 minut. Na patelni z grubym dnem smaż placki bez żadnego tłuszczu. Gdy z obu stron uzyskasz ładny złoty kolor, placki są gotowe.

Canva/12MN, Getty Images
Canva/12MN, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy