Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe
Poznajcie tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe. Urzekną was pełnym smakiem i aromatem i tym, że będą się rozpływać w ustach. Podajecie je z ugotowanymi i wytłuczonymi ziemniakami i z kiszonym ogórkiem lub z surówką z kiszonej kapusty. Klasyczny obiad dla całej rodziny jest bardzo prosty do zrobienia.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w twojej lodówce lub zamrażarce czeka ładny kawałek wołowiny, wybór jest oczywisty. To mięso doskonale nadaje się do duszenia. Tylko wtedy zyskuje wyjątkową miękkość i kruchość, a jego smak doskonale się rozwija. Czas więc zrobić bitki wołowe.
Przepis na kruche bitki wołowe
Składniki:
-
1 kg wołowiny z udźca
-
1/2 łyżeczki majeranku
-
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
-
olej
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
majeranek
-
1 łyżeczka mąki pszennej
-
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bitek wołowych
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój w niezbyt grube plastry. Lekko rozbij je kuchennym młotkiem.
W miseczce wymieszaj sól, pieprz, przyprawę do wołowiny i 2 łyżki oleju. Włóż do niej mięso, wymieszaj, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Mięso ogrzej do temperatury pokojowej, a potem obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Przełóż je do rondla lub garnka.
Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, dodaj do mięsa.
Mięso zalej gorącą wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i trochę majeranku. Całość zagotuj, a potem duś na małym ogniu ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Obie mąki rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody. Połącz z odrobiną gorącego sosu spod mięsa, wlej do mięsa, wymieszaj, gotuj kilka minut. Sos dopraw do smaku. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wołowinę po wietnamsku , a także na ryż smażony z wołowiną .
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: kwestiasmaku