Smakosze.pl
ryż z wołowiną

canva/IamNomadic

Szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Orientalny powiew świeżości

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Proponujemy szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Nasz przepis sprawi, że do twojej kuchni zawita orientalny powiew świeżości. Zmiel tylko wołowinę i usmaż ją z kilkoma dodatkami, a zachwycisz bliskich pysznym daniem.

Codzienne wymyślanie dań obiadowych nie jest proste. Często brakuje nam pomysłów, a i do sklepu nie chce nam się biegać po specjalne zakupy. Dlatego proste i szybkie dania z tego, co właśnie jest pod ręką, cieszą się największą popularnością.

Pieczony kurczak

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Jeśli więc macie w swoich zapasach wołowinę, możecie przyrządzić z niej smaczny i niepracochłonny obiad. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są zbyt wymyślne i jest duża szansa, że też macie je w zasięgu ręki. A zatem do dzieła.

Jak zrobić smażony ryż z wołowiną?

Składniki (na 2 porcje):

  • 25 dag wołowiny

  • 10 dag ryżu

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 por

  • 1 duży strąk czerwonej papryki

  • garść świeżego szpinaku lub 10 dag mrożonych liści

  • sól, pieprz

Przygotowanie ryżu z wołowiną

Wołowinę opłucz, oczyść z błon, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Czosnek obierz, posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj pokrojony por, przesmaż, mieszając.

Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Szpinak opłucz, osusz. Paprykę i szpinak dodaj do mięsa, smaż kilka minut.

Dodaj mielone mięso, przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Na patelnię dodaj ryż. Całość wymieszaj, smaż jeszcze kilka minut, co jakiś czas zamieszaj.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na szybkie dania. Poznajcie przepis na placki z selera i marchewki, a także na ekspresowy gulasz z ciecierzycy.

wołowina

wołowina

Źródło zdjęcia: canva/CarlaNichiata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: centrumrespo

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >