Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik
canva/arfo

Tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik

12 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik.

Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.

Klasyczny przepis na krupnik

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, np. perłowej, wiejskiej

  • 4 ziemniaki

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie krupnik

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Na niedużym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę.

Do wywaru dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Kaszę opłucz. Cebulę, marchew i kaszę dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj do czasu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek.

Jeśli szukasz receptur na inne pożywne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na rozgrzewający kapuśniak , a także na zupę ogórkową .

krojenie ziemniaków
krojenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy