Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

canva.com/arfo, Getty Images

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków.

Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo.

Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę ogórkową z jajkiem

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • porcja rosołowa

  • 1  marchewka 

  • kilka ziemniaków

  • kilka ogórków kiszonych

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • koperek 

  • sól, pieprz

  • listek, ziele

  • jajka

Zacznij od wlania wody do garnka i włożenia doń mięsa. Podgrzewaj całość przez godzinę, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew.

Kotlet schabowy

Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę i wrzuć do wywaru. Gotuj je do miękkości - dopiero od tego momentu można zacząć dodawać kwaśne produkty. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.

Ogórki kiszone odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do zupy, a wraz z nimi wlej pół szklanki soku z kiszenia. Zabiel śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo. Smacznego.

Zupa ogórkowa

Źródło: canva.com/Dar1930, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >