Smakosze.pl Porady Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
canva/ImageDB

Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali

1 listopada 2021

Każdy, kto kiedykolwiek gotował mleko, wie, że wystarczy chwila nieuwagi, by przypaliło się w garnku lub wylądowało na kuchni. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym możemy się przed tym ustrzec. Jeden z nich polega na wykorzystaniu produktu, który każdy z nas ma w kuchni.

Produktem, o którym mowa jest olej. Jeśli brzegi garnka posmarujemy tłuszczem, jego zawartość nie wykipi. Uchronimy tym samym naszą kuchnię przed zalaniem i nie będziemy musieli zastanawiać się jak doczyścić ją z przypieczonej żywności.

Co zrobić, by mleko nie kipiało i nie przypalało się?

W przypadku gotowania mleka najlepiej jest nieco zmodyfikować postępowanie i posmarować garnek na poziomie, do którego nalaliśmy produktu . Uchroni to także wnętrze naczynia przed przypalaniem się.

Gdy gotujemy mleko, często właśnie w tym miejscu garnek pokrywa się trudnym do usunięcia nalotem. To pozostałość po procesie koagulacji zawartych w mleku białek. Pod wpływem temperatury nie tylko osadzają się one na granicy płynu , ale też przypalają.

Zachodzenie tego procesu możemy powstrzymać przez skorzystanie z triku polegającego na smarowaniu naczynia tłuszczem. Jeżeli o tym zapomnimy, rozpoznamy go po nieprzyjemnym zapachu, jaki będzie towarzyszył podgrzewaniu mleka.

Drugim sposobem , gwarantującym nieprzypalanie się mleka, jest przepłukanie garnka zimną wodą i pozostawienie niewielkiej jej ilości na dnie naczynia . Wodę te następnie zagotowujemy i dopiero gdy zawrze, wlewamy mleko. Nic nie powinno się przypalić, o ile nie zostawimy garnka na zbyt dużym ogniu przez długi czas.

Ostatni patent polega na wykorzystaniu drewnianej łyżki o długości wystarczającej do zakrycia średnicy garnka. Ułożenie jej w poprzek pomoże rozprowadzić pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za podnoszenie się zawartości ponad brzeg garnka. Dzięki temu płyn pozostanie wewnątrz, a my unikniemy sprzątania .

Jeśli nie mamy odpowiednio długiej łyżki, możemy wykorzystać pokrywkę garnka. Wystarczy, że nie do końca go nią przykryjemy, a uzyskany efekt będzie ten sam — płyn nie będzie podnosił się do góry .

Po więcej wskazówek jak przygotowywać potrawy zajrzyjcie na naszą stronę. Dowiecie się z niej jaki jest patent, dzięki któremu uda wam się przyrządzić jajko w koszulce . Znajdziecie tam też wskazówki, które pomogą wam przygotować idealne ciasto na pierogi .

Kipiące mleko
Zdradzamy co zrobić, by mleko nie wykipiało

Źródło zdjęcia: canva/ImageDB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wgarnuszku, chocolatecompany

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy