Smakosze.pl
pierogi

canva/katrinshine

Sekret idealnego ciasta na pierogi

12 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.

Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość.

Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości.

I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło. Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • łyżka miękkiego masła

  • sól

  • ok. 150 ml dobrze ciepłej wody

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, masło i szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę mieszaj ciasto, a potem wyrób je by było gładkie i elastyczne.

Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Każdą kolejno cienko rozwałkowuj, wykrawaj krążki ciasta i nadziewaj je ulubionym farszem.

Ulepione pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmij na talerze, podawaj tak jak lubisz.

składniki na ciasto

składniki na ciasto

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >