Jak zrobić idealne jajko w koszulce?
Przygotowanie jajka w koszulce może wydawać się skomplikowanym zadaniem, jednak istnieje na nie bardzo prosty trick. Wystarczy wbić je do sakiewki z folii spożywczej i włożyć ją do gotującej się wody. Po 3 minutach całość będzie miała estetyczny kształt, delikatnie ścięte białko oraz przepyszne płynne żółtko.
Jajka w koszulkach sprawiają wrażenie bardzo wykwintnego dania, które potrzebuje sporych umiejętności gotowania. Utarło się bowiem, że przygotowane w taki sposób, są luksusowe i jada się je głównie w wykwintnych restauracjach.
W praktyce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ jedyne czego potrzebuje kucharz, to garnek z wodą, folię spożywczą i wyczucie. Jeśli jednak ktoś obawia się porażki, może skorzystać z metody, która maksymalnie ułatwia zadanie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jajka w koszulce ugotujesz przy pomocy folii
Aby zachwycić swoich najbliższych wyjątkowo prezentującymi się jajkami, na początku należy wlać wodę do garnka i postawić naczynie na największym gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do średniej.
Odetnij z przezroczystej folii spożywczej kawałek i posmaruj go na środku odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną folię nałóż na szklankę lub miseczkę i wbij do niej jajko. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Zawiń rogi folii, tworząc sakiewkę. Sakiewki wkładaj w gotującej się wody i gotujemy od 3 do 7 minut w zależności od tego, jak bardzo płynne żółtko lubimy - następnie wystarczy wyłożyć je na tost, polać sosem holenderskim i gotowe.
Wartości zdrowotne jajek w koszulkach
Dużą zaletą takich jajek jest brak konieczności smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze od jajecznicy czy sadzonych. W 100 gramach jajek w koszulkach jest jedynie 143 kcal.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
W jajku znajdziemy m.in. witaminę A, witaminę D i witaminę K oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo i wapń. Swój żółty kolor jajko zawdzięcza zawartości beta-karotenu, który wraz z luteiną wspierają nasz wzrok i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Warto pamiętać, że jajka są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka - na 100 gramów, zawierają aż 12,5 gramów białka. Jeśli więc chcesz zbudować dobrą formę, ten produkt jest idealny dla ciebie.
Źródło: Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: magazyn-kuchnia.pl; zywienie.abczdrowie.pl