Smakosze.pl Porady Tylko tak myj cukinię. Będzie świeża, usuniesz brud i robaki
Fot. Canva/pixelshot

Tylko tak myj cukinię. Będzie świeża, usuniesz brud i robaki

9 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezonowa cukinia jest już dostępna. Jej smak, a przede wszystkim świeżość zatrzymasz na dłużej. Wystarczy, że poznasz sposób na to, jak myć cukinię, a pozbędziesz się nie tylko zanieczyszczeń, ale i szkodników. Metoda jest nieskomplikowana i sprawdzi się także podczas mycia innych warzyw.

Sezon na cukinię trwa

Lato to świetny czas dla gotowania i przyrządzania smacznych dań. Pojawia się wtedy wiele sezonowych warzyw, które smakują zupełnie inaczej niż te, które dostępne są przez cały rok. Należy do nich na przykład cukinia, z której można przygotować wiele.

Niestety jest ona narażona na szybkie zepsucie i jej zwykłe umycie nie wystarcza. Dlatego poznaj poniższą metodę, a dowiesz się, jak myć cukinię. Sposób możesz wykorzystać także do mycia innych warzyw.

cukinia.jpg
Fot. Canva/romiri
To ciasto z każdego zrobi olimpijczyka. Krem to hit nad hitami

Te rzeczy są niezbędne

Zanim dowiesz się, jak myć cukinię, musisz przygotować także niezbędne przedmioty oraz składniki spożywcze. Tylko dzięki nim proces czyszczenia cukinii i innych warzyw okaże się skuteczny. Pozbędziesz się nie tylko zanieczyszczeń w postaci ziemi, ale też szkodliwych pasożytów, które przyspieszają proces zepsucia. O potrzebnych przedmiotach dowiesz się, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej.

Przedmioty do czyszczenia warzyw:

  • 3 duże miski
  • gąbka
  • pędzelek
  • ręcznik papierowy lub ścierki
  • 3 l wody
  • ½ szklanki octu
  • 3 łyżki sody oczyszczonej

Jak myć cukinię?

Mycie cukinii ma trzy etapy. Zacznij od wlania po jednym litrze wody do każdej miski. Do jednej z nich wlej ocet i wymieszaj go z wodą. Do drugiej miski wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj je, do momentu rozpuszczenia sypkiego składnika.

Do pierwszego roztworu włóż cukinię i mocz ją przez 3 do 5 minut . Po tym czasie warzywa przełóż do miski z sodą oczyszczoną. Tam powinny moczyć się przez dokładnie tyle samo czasu.

Warzywa przełóż do ostatniej miski, w której znajduje się sama wody. Dokładnie wypłucz warzywo, a następnie wytrzyj je do sucha ręcznikiem papierowym lub ścierką. Takie warzywa zachowają świeżość na dłużej, a w dodatku będą czyste. Sprawdź, w jakim sklepie zrobisz najtańsze zakupy oraz dowiedz się, co dodać do soku z aronii .

ocet.jpg
Fot. Canva/Saastar
Pakując mięso do słoików stosuję 1 zasadę. Domowa tyrolska wychodzi jak marzenie
Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy