Smakosze.pl Przepisy U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył
fot. Łukasz Modelski

U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył

29 października 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Grochówka to zupa bardzo sycąca i rozgrzewająca. Może być rzadsza lub gęściejsza. Dziś gotuje się ją tak, by miała płynną konsystencję. „A gdyby tak zrobić po staremu” – pomyślałem. Efekt był niedzisiejszy i smakowity.

Domowa grochówka krok po kroku (2 godziny plus czas na moczenie grochu)

Składniki:

2 szklanki żółtego grochu namoczonego przez noc

1 posiekana cebula

2-3 posiekane ząbki czosnku

2 pokrojone w kostkę marchewki

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 pokrojona w kostkę pietruszka

1 pokrojony w kostkę seler korzeniowy

150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

1-2 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskiego

2-3 łyżeczki majeranku

Sól i pieprz do smaku

Masło lub olej do smażenia

Podsmażony na skwarki boczek i świeży majeranek do podania

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

Sposób przygotowania

- Namoczony groch odcedź i opłucz

- W dużym garnku rozgrzej masło lub olej (łyżeczka wystarczy)

- Lekko przesmaż na nim pokrojony w kostkę boczek

- Po chwili dodaj warzywa, smaż aż zaczną mięknąć

- Dodaj groch, zalej dwoma litrami wody

- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie

- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu aż groch się całkiem rozgotuje

- Dodaj suszony majeranek, pieprz i sól, zamieszaj, gotuj jeszcze kilka minut

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Sekret smaku domowej grochówki

U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył.

Gęsta, gorąca i aromatyczna zupa roztaczająca zapach majeranku i wzmocniona skwarkami z wędzonego boczku zabrała mnie w podróż do krainy dzieciństwa.

Grochówka. Fot.Łukasz Modelski.jpg
fot. Łukasz Modelski
Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych
Najlepsze mielone jadłam na Górnym Śląsku. Reszta kraju nawet nie zdaje sobie sprawy, co można do nich dodać
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy