Smakosze.pl Przepisy U mnie w domu nie ma świąt bez seromakowca. Z tego przepisu zawsze mi się udaje
Canva

U mnie w domu nie ma świąt bez seromakowca. Z tego przepisu zawsze mi się udaje

23 grudnia 2023

Jeśli chodzi o tradycje kulinarne, rodziny dzielą się na takie, które kłócą się o wyższość sernika nad makowcem i takie, które wiedzą o istnieniu najlepszego połączenia dwóch światów: seromakowca. Oto jak przygotować to pyszne ciasto.

Niech żyje seromakowiec

Choć jest z nim nieco więcej zachodu niż z „pojedynczą” wersją czyli jednym z ciast, seromakowiec wynagradza nie tylko tym, że łączy zwolenników sernika i kibiców makowca pod wspólnym sztandarem, lecz także po prostu doskonałym smakiem.

Ciasto składa się z trzech warstw. Najniższą z nich jest kruche ciasto, na którym układamy masę makową, a na nim dopiero – masę sernikową. Jest pełne bakalii, słodkie i po prostu pyszne.

sernik-makowiec

Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada

Przepis na pyszny seromakowiec

Oznacza to w praktyce, ze robimy osobno sernik i osobno makowiec i dopiero na etapie układania w naczyniu do pieczenia łączymy je w całość. Ale od tego momentu oszczędzamy już tylko czas: jedno ciasto pieczemy, jedno dekorujemy lukrem, jedno kroimy i jednym zachwycamy gości.

Składniki na kruche ciasto

  • 0,2 kg mąki
  • 130-140 g zimnego masła
  • 50-60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sól, proszek do pieczenia

Składniki na masę makową

  • 0,3 kg zmielonego maku
  • 4 jajka (możesz też użyć białka z ciasta kruchego)
  • 0,1 kg cukru pudru
  • Łyżka masła
  • 50 ml miodu
  • 100 g mieszanki bakalii i orzechów
  • Olejek migdałowy, sól

Składniki na masę sernikową

  • 0,8 kg twarogu na sernik
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • ⅓ kostki (200-gramowej) roztopionego masła
  • Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej

Seromakowiec – przygotowanie krok po kroku

Zmieszaj składniki kruchego ciasta, wyrób na jednolitą masę i ⅔ tej masy wyłóż naczynie do pieczenia. Spód wypiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na paseczki o szerokości ok. 1 cm i wstaw do lodówki .

Ser z cukrem i cukrem pudrem zmiksuj, a następnie dodawaj jajka, mieszając po każdym na gładką masę. Dodaj roztopione masło i mąkę, jeszcze raz wymieszaj, a następnie wsyp skórkę pomarańczową i delikatnie wmieszaj ją szpatułką w jednolitą masę sernikową .

Sparz i odciśnij mak, białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Mieszając, stopniowo dodawaj mak do masy z żółtek i cukru . Dodaj roztopione masło i pozostałe składniki, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.

Masę makową wyłóż na kruchy spód, a następnie przykryj masą sernikową. Na wierzchu w kratkę ułóż paski kruchego ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę, a następnie studź nie otwierając piekarnika .

Gotowe ciasto można polać lukrem i udekorować, a następnie podawać i patrzeć, jak, zjednoczeni w miłości do sernika-makowca, biesiadnicy dokładają sobie kolejne kawałki.

sernikomakowiec

W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Jest 100 razy lepsza nawet niż bankietowa
Znajoma kucharka zaskoczyła mnie nietypowym dodatkiem do rosołu. Tak mi zasmakował, że teraz robię tak samo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy