Ubij ziemniaki i dodaj ryż. To najlepszy patent na postne kotlety
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad dla całej rodziny za grosze? Przygotuj postne kotlety z ugotowanych ziemniaków i białego ryżu. Kotlety doprawione ziołami i cebulką błyskawicznie znikną z talerzy.
Kotlety bez grama mięsa na każdą okazję
Kotlety postne z ziemniaków i ryżu są pyszną alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Sprawdzą się doskonale w Wielki Piątek lub kiedy nie masz ochoty na ciężkie dania z wieprzowiny. Do kotletów przygotuj ulubiony sos, będą smakować obłędnie.
Do kotletów możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej na obiad, dzięki czemu wykorzystasz produkty spożywcze i nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Wystarczy, że połączysz ryż, ziemniaki i kilka innych składników.
Kotlety postne dopraw podsmażoną na maśle cebulką, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki. Możesz dodać do nich również ulubione ziarna, np. uprażone pestki dyni lub słonecznika. Obiad posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych dań.
Przepis na pyszne kotlety z ryżu i ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- szklanka ryżu
- cebula
- średnia marchewka
- jajko
- ząbek czosnku
- suszone oregano
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić postne kotlety na obiad?
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Wlej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i zetrzyj marchewkę na tarce.
Cebulę podsmaż na maśle, następnie dodaj marchewkę, czosnek i smaż kilka minut. Do miski przełóż ugotowane i ostudzone ziemniaki. Dodaj ugotowany, przestudzony ryż i cebulę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Do masy wbij jajko, wymieszaj i uformuj kotlety. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju rzepakowego i podaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy sos grzybowy z suszonych grzybów lub pieczarkowy. Na postny obiad doskonale sprawdzą się także jarskie gołąbki , smacznego.