Uformuj kulki z ciasta i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś musi dostać medal
Słodkie bułeczki z figowym nadzieniem na orientalną modłę to pomysłowa i estetyczna przekąska. Nieoczekiwanej formy nadaje jej prosty zabieg medycyny estetycznej przy użyciu tłuczka do ziemniaków.
Przekąska z figą
Figi to orientalny przysmak, który rzadko figuruje w naszym menu. A szkoda, bo to jeden z najsłodszych naturalnych słodyczy , podobny do rodzynek, ale o ciekawszej fakturze. Ilekroć mijamy w sklepie dobre figi z pestką, jesteśmy o krok od naprawdę ciekawej przekąski.
Choć figi jadać można z miseczki jako przekąskę , można też zmienić je w rozmaite ciekawe dania. W tym wypadku mamy do czynienia z deserem w orientalnym stylu . Figi łączą się tu z orzechami włoskimi, a zapiekamy je w postaci ciekawych bułeczek.

Bułeczki figowe
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayana Vostok. Warto też pamiętać, że figi doskonale odnajdują się jako nadzienie do ciasta typu brioszka. A pokrojone w kawałki, są świetne jako dodatek do rozmaitych ciast, w tym babek wielkanocnych i mazurków .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garście daktyli i orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli

Figa i orzech w cieście
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ciepłe masło. Wyrabiamy na ciasto o konsystencji kruszonki.
Do ciasta dodajemy jogurt i żółtka . Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż będzie jednolite i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy folią na dotyk i odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4 mm i średnicy nieco większej niż typowe pierogi. Każdy placek nagniatamy lekko tłuczkiem do ziemniaków. Następnie odwracamy wzorem do dołu na stolnicy.

Na każdy placek nasypujemy malutką szczyptę cynamonu. Figi rozkrawamy i wyjmujemy pestki. W ich miejsce wsadzamy po połówce orzecha włoskiego . Układamy na cieście i zaklejamy jak pierogi.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni . Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Ilustracje w tekście pochodzą z kanału Chayhana Vostok na YouTube.
Wypróbuj też przepisy na flaczki według Kuronia i zupę z kalarepy .
