To jedna z najlepszych zup, jaką jadłem. Na Śląsku jest hitem

Porzuć myśl o gotowaniu ogórkowej czy pomidorowej. Poznaj przepis i na dzisiejszy obiad przygotuj śląską zupę. Dla tego doskonałego smaku warto zaryzykować, bo danie szybko stanie się twoim ulubionym. Ugotuj i przekonaj się dlaczego.
Śląska zupa z nietypowym składnikiem
O tym, że kuchnia regionalna jest najlepsza, wiadomo nie od dziś. Choć w Polsce mamy kilka ciekawych pod względem kulinarnym regionów, pierwsze miejsce zajmuje Śląsk. Cały kraj zakochał się w słynnych kluskach, roladzie, żurze przygotowanym na zakwasie i wielu innych przysmakach. Mało kto jednak wie, że Śląsk skrywa także inne, znakomite danie.
Jest nim oberiba, czyli zupa z kalarepy. Trzeba przyznać, że to warzywo nie jest zbyt często wykorzystywane, ale w tej wersji smakuje po prostu doskonale. Dlatego upoluj kalarepę na ryneczku, poznaj nieskomplikowany przepis i zrób z tego składnika fantastyczny obiad. Domownicy od razu pokochają ten smak.

Z czego składa się śląska zupa?
Głównym składnikiem śląskiej zupy jest oczywiście kalarepa. W tym wypadku będą potrzebne młode okazy z liśćmi. Niezbędne będą także inne warzywa, takie jak: ziemniaki i cebula. Bazą dania jest bulion, dlatego polecamy przygotować go samemu, ale jeżeli nie masz czasu, aby zrobić samemu, można wykorzystać także ten z kostki. Pozostałe składniki odpowiadające za smak poznasz w dalszej części tekstu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi
- 4 młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki klarowanego masła
- kilka liści lubczyku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- ½ pęczka koperku
- pieprz
- sól

Przepis na zupę z kalarepy
Ziemniaki, cebulę i kalarepę obierz, a następnie dokładnie umyj. Warzywa pokrój w niedużą kostkę. Pamiętaj, że liście kalarepy również są składnikiem zupy, dlatego ich nie wyrzucaj, tylko pokrój w paski, pozbywając się przy tym twardej łodygi.
Cebulę zeszklij na maśle klarowanym. Następnie dodaj ziemniaki i kalarepę. Duś warzywa pod przykryciem. Po chwili wlej bulion i dodaj lubczyk oraz liście kalarepy. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj ją przez około 20 minut.
Na koniec przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki. Smaż je przez dwie minuty. Do zasmażki wlej kilka łyżek zupy i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, przelej je do zupy. Dodaj śmietanę, a całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i gotowe. Zupę z kalarepy podawaj z posiekanym koperkiem.
Sprawdź także przepis na kotlety lepsze niż schabowe oraz dowiedz się, co wykazała kontrola mięsa w sklepach.






































