Smakosze.pl Przepisy Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie
YouTube/@viele Rezepte

Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziły cię już ziemniaki? Mnie też, ale odkąd znalazłem ten przepis, robię coś niezwykłego. Łączę je z ryżem. Co z tego wyjdzie? Odpowiedź jest prosta, coś pysznego. Zerknij na przepis i przekonaj się sama.

Z ziemniakami możesz wszystko

Ziemniaki, czyli niezastąpiony składnik naszych dań sprawdza się w każdej postaci. Z odpowiedniego gatunku tego warzywa zrobisz przepyszne kluski śląskie, pyzy, czy kopytka. Ze startych ziemniaków, wyczarujesz chrupiące placki. Dodane do zupy sprawiają, że jest bardziej syta.

Jeżeli jednak znudziło ci się, przyrządzać ziemniaki w znanych już postaciach, to spróbuj zrobić je wedle tego przepisu. Opiera się on na połączeniu ryżu i ziemniaków. To danie ma niesamowity smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale viele Rezepte, skąd pochodzi powyższe zdjęcie.

obieranie ziemniaka.jpg
Canva/@cottonbro studio
Lewandowska zupełnie zmieniła przepis na pączki. Zrezygnowała z ich smażenia

Ziemniaki, ryż i co jeszcze?

Do przygotowania kotletów z ryżu i ziemniaków będziesz potrzebować niewiele. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Jeżeli nie to biegnij na zakupy i zaczynamy.

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pyszny obiad z ryżu i ziemniaków?

Zacznij od wypłukania i namoczenia ryżu . Następnie obierz i umyj ziemniaki. Wypłukany ryż przesyp do garnka, zalej wodą i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu . Umyte ziemniaki przełóż do garnka, wlej wodę. Następnie posól je i gotuj, do momentu aż staną się miękkie i lekko rozpadające .

Kiedy składniki się gotują, obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Do zarumienionej cebuli zetrzyj na małych oczkach marchew. Podsmażaj do momentu zmięknięcia warzywa.

Ugotowane ziemniaki rozbij i dodaj do odcedzonego ryżu. Z patelni wrzuć podsmażone warzywa. Wbij jajko, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Rozgrzej olej na patelni. Z otrzymanej masy uformuj kulki. Dokładnie tak jakbyś robiła kotlety mielone. Ułóż na patelni i smaż obie strony do zarumienienia. Placki z ryżu i ziemniaków podawaj gulaszem lub śmietaną. Sprawdź, jak Lewandowska robi pączki oraz dlaczego Polacy omijają tę rybę .

ryż.jpg
Canva/@Nadia Palici's Images
Polacy omijają szerokim łukiem, a to pyszna i zdrowa ryba. W dodatku zazwyczaj tańsza niż dorsz
Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy