Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2024 08:25

Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu

placki ziemniaczane
Canva/@Antic Zlatko

Jeżeli chcesz zmienić smak placków, to dokładnie przeczytaj ten przepis. Wszystko zanotuj i nie zapomnij dodać najważniejszego składnika. Będziesz zaskoczona jak bardzo, ulepszy smak twoich placków.

Wszyscy kochamy placki

Placki ziemniaczane kochamy za zewnętrzną chrupkość i miękkość w środku. Stanowią podstawę zarówno słonych, jak i słodkich dań. Ich uniwersalność polega na tym, że idealnie łączą się gulaszem, ale też ze śmietaną i cukrem.

Podstawową placków są ziemniaki. Idealne będą te z dużą zawartością skrobii. Dobrym wyborem będą ziemniaki z gatunków Flaming, Gracja, Tajfun.

tarcie ziemniaków.jpg
Canva/@ksuchachmeister
Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

Ten składnik zmieni twoje placki

Znudziły ci się placki z mięsnym sosem, a słodkie są dobre, ale na deser. Powinnaś zrobić placki ziemniaczane w ten sposób. Kluczem ich smaku jest oregano. Dzięki tej przyprawie odmienisz smak swoich placków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • oregano
  • sól

 

Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?

Zacznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków. Możesz do tego wykorzystać tarkę elektryczną, ale korzystając z tej tradycyjnej, otrzymasz dłuższe i grubsze wiórki z ziemniaków. Obierz i zetrzyj cebulę, którą dodaj do ziemniaków. Wbij jajka i dopraw szczyptą sól. Wymieszaj na jednolitą masę. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser.

Na rozgrzaną patelnię nałóż ziemniaczaną masę. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Podczas smażenia na jedną zarumienioną już stronę placka wsyp starty ser i posyp oregano. Placki pozostaw na patelni do momentu rozpuszczenie się sera. Połączenie placków z serem i oregano stanowi wyjątkowy smak. Sprawdź, co zrobić z resztek wędliny i sera oraz czego nigdy nie dodawaj do herbaty

oregano.jpg
Canva/@HandmadePictures