Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Jeżeli chcesz zmienić smak placków, to dokładnie przeczytaj ten przepis. Wszystko zanotuj i nie zapomnij dodać najważniejszego składnika. Będziesz zaskoczona jak bardzo, ulepszy smak twoich placków.
Wszyscy kochamy placki
Placki ziemniaczane kochamy za zewnętrzną chrupkość i miękkość w środku. Stanowią podstawę zarówno słonych, jak i słodkich dań. Ich uniwersalność polega na tym, że idealnie łączą się gulaszem, ale też ze śmietaną i cukrem.
Podstawową placków są ziemniaki. Idealne będą te z dużą zawartością skrobii. Dobrym wyborem będą ziemniaki z gatunków Flaming, Gracja, Tajfun.
Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotletyTen składnik zmieni twoje placki
Znudziły ci się placki z mięsnym sosem, a słodkie są dobre, ale na deser. Powinnaś zrobić placki ziemniaczane w ten sposób. Kluczem ich smaku jest oregano. Dzięki tej przyprawie odmienisz smak swoich placków.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera w kostce
- oregano
- sól
Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?
Zacznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków. Możesz do tego wykorzystać tarkę elektryczną, ale korzystając z tej tradycyjnej, otrzymasz dłuższe i grubsze wiórki z ziemniaków. Obierz i zetrzyj cebulę, którą dodaj do ziemniaków. Wbij jajka i dopraw szczyptą sól. Wymieszaj na jednolitą masę. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser.
Na rozgrzaną patelnię nałóż ziemniaczaną masę. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Podczas smażenia na jedną zarumienioną już stronę placka wsyp starty ser i posyp oregano. Placki pozostaw na patelni do momentu rozpuszczenie się sera. Połączenie placków z serem i oregano stanowi wyjątkowy smak. Sprawdź, co zrobić z resztek wędliny i sera oraz czego nigdy nie dodawaj do herbaty.