Ugotuj ziemniaki i weź zebrane wcześniej grzyby. Przepyszny i tani obiad na piątek
Czy obiad na piątek bez dodatku mięsa może być smaczny? Tak, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz danie z tego przepisu. Niecodzienne połączenie ziemniaków i grzybów zachwyci każdego. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z grzybami.
Obiad z grzybami, który zaskoczy każdego
Obiad na piątek dla wielu jest posiłkiem bezmięsnym. Danie z tego przepisu spodoba się także nawet najbardziej zajadłym mięsożercom. Wszystko przez doskonałe połączenie moskoli przyrządzonych z ziemniaków oraz sosu z grzybów.
Co istotne taki obiad z grzybami przygotujesz łatwo i szybko. Koniecznie dowiedz się, jak go przygotować, bo domownicy będą wniebowzięci. Jest tylko jeden haczyk - to góralskie danie będziesz musiała przyrządzać jeszcze częściej.
Tani obiad dzięki składnikom
Zanim dowiesz się, jak przygotować danie, musisz poznać niezbędne. To właśnie dzięki nim będzie to również tani obiad. Tylko spójrz na listę poniżej. Potrzebne są przede wszystkim ziemniaki oraz grzyby. Pierwszy produkt kosztuje grosze, natomiast drugi możesz nazbierać własnoręcznie w lesie. Niezbędne są także inne składniki, które nadadzą całości odpowiedniego smaku.
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 400 g świeżych grzybów
- 30 g masła
- 2 cebule szalotki
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 36%
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na obiad z grzybami
Przygotowanie danie rozpocznij od zrobienia ciasta na moskole. Ziemniaki ugotuj, utłucz na gładką masę i wbij jajko. Następnie wsyp mąkę, odrobinę soli oraz wlej maślankę. Składniki wyrób na jednolite ciasto. Podziel na mniejsze części i rozwałkuj na cienki placek o grubości około pół centymetra. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz moskale przez 25 minut.
W oczekiwaniu na placki przygotuj sos z grzybów. W tym celu oczyść grzyby i opłucz je w zimnej wodzie. Pokrój je na małe plastry. Szalotki obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż na niej cebule. Gdy ulegnie zeszkleniu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz grzyby.
Całość smaż przez 5 minut, a potem wlej bulion i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec wlej śmietanę oraz wsyp posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól. Wymieszaj i gotuj, do momentu zgęstnienia. Moskole polej sosem i podawaj na obiad.