Smakosze.pl Przepisy Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna

Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

27 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ziemniaki muszą być. Wie o tym każda gospodyni, której rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Dlatego poznaj przepis, z którym przygotujesz ziemniaki w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Zachwyt domowników gwarantowany.

Ziemniaki nigdy nie smakowały

Ziemniaki są ulubionym warzywem wszystkich Polaków. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że nasze posiłki nie istnieją bez tego składnika. Dodajemy je przecież do zup, sałatek i co najważniejsze do dań głównych. Nie każdy wie, że można zrobić z nich coś jeszcze.

Poznaj przepis , umieszczony w dalszej części artykułu. Przygotujesz z niego ziemniaki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako przekąską. Zachwycisz się nimi od pierwszego kęsa i będziesz robić je bardzo często.

przyprawianie.jpg
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna
W Biedronce do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i wędliny niemal o połowę taniej

Ziemniaki to podstawa

Do przygotowania dania z przepisu nie potrzebujesz zbyt wiele składników. Najważniejsze są przede wszystkim ziemniaki. Oprócz nich potrzebne są także przyprawy. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, za nim wybierzesz się na zakupy, a będziesz pewna, że o niczym nie zapomniałaś. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Dieta Rozdzielna , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 pęczek szczypioru
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na pieczone ziemniaki

Ziemniaki obierz ze skóry. Dokładnie umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki i rozgnieć je zapomogą tłuczka.

Wierch ziemniaków posmaruj oliwą. Przypraw je pieprzem, solą i mieloną papryką. Ziemniaki umieść w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni i piecz je przez 20 minut. Na koniec obsyp je drobno posiekanym szczypiorem i gotowe. Sprawdź, jakie mięso jest najgorsze oraz wypróbuj przepis na żurek .

pieczone ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna
Ten sernik z wiaderka to specjalność mojej mamy. Jest idealnie puszysty i zawsze się udaje
Wszyscy gotują żurek, a ja wolę ten przepis. Zupa dziadowska nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy