Ten sernik z wiaderka to specjalność mojej mamy. Jest idealnie puszysty i zawsze się udaje
Aby sernik wyszedł puszysty i kremowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. Ten jest wypróbowany wiele razy. Szybki sernik z mielonego twarogu to jeden z najlepszych deserów.
Sernik z wiaderka
To szybki i dość prosty przepis na idealny sernik. Kruchy spód osiągamy skrótem, czyli używając herbatników. Znacznie mniej na skróty idziemy w wypadku najważniejszej składowej sernika – masy serowej. Dzięki kilku prostym zabiegom – takim jak ubicie białka osobno – masa na bazie gotowego budyniu będzie lekka jak chmurka.
Przygotowanie serników bardzo zmieniło się wraz z pojawieniem się twarogów sernikowych. Teraz, kiedy przygotowanie tego deseru nie wymaga wielokrotnego mielenia sera, możemy sięgać po takie przepisy co kilka dni. Tym bardziej w cenie są przepisy takie jak ten.
Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Omijaj szerokim łukiemPuszysty sernik pieczony
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Przygotowując sernik należy zwrócić uwagę na opis na wiaderku sera. Niektóre mają zaznaczone, że nie wymaga on dodatku masła. W naszym przepisie masło jest, autorka kanału Swojskie jedzonko stosuje olej, jednak czasem można w ogóle powstrzymać się od tego dodatku.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 opakowanie herbatników
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 350 ml mleka
- ½ szklanki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (+ cukier, jeśli są niesłodzone)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Sernik z mlekiem w proszku
Oddzielamy białka jaj od żółtek. W kielichu miksera ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy cukier lub pastę waniliową i budyń. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy masło. Do dobrze wymieszanej masy dorzucamy jeszcze mleko w proszku i dokładnie wyrabiamy.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszysto. Dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, mieszamy wszystkie składniki. Do masy sernikowej dodajemy po trochę piany i dolewamy mleka. Mieszamy już tylko łopatką, by nie zepsuć struktury ciasta.
Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Wylewamy na nie gotową, rzadką masę. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto papierem, by skórka nie spiekła się zanadto.
Po wyłączeniu piekarnika studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. W rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę ze śmietanką. Kiedy będą płynne i dobrze połączone, polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na ciasto agrestowe i syrop z mięty.