Ujawnię Wam, jak zrobić kruchy schab. Ten patent nie może zostać w ukryciu
Ze schabu możemy wyczarować pyszny obiad. Zwykle robimy kotlety schabowe, ale warto z tego mięsa przyrządzić inne znakomite danie. Polecamy przepis na wyjątkowo kruchy schab. Pewien patent sprawi, że tak przyrządzone mięso zachwyci każdego smakosza.
Schab na niedzielny obiad
Schab jest mięsem, które Polacy często robią na obiad. Kotlety schabowe, czy schab pieczony, można znaleźć na naszych stołach. Warto ze schabu przyrządzić danie, które słynie z niezwykłej kruchości i smaku. Na niedzielny obiad będzie jak znalazł.
Polecamy kruchy schab duszony w cebulowym sosie z musztardą. Takie mięso to kwintesencja kruchości. Jak ją uzyskać? Smażymy mięso obtoczone w mące z przyprawami, a potem powolutku dusimy. Efekt jest pyszny. Mięso po prostu rozpływa się w ustach.
Jak zrobić kruchy schab duszony w cebulowym sosie z musztardą?
Składniki:
- 7 plastrów schabu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- ¼ szklanki maki pszennej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 ml wrzątku
Przyrządzenie naszego dania zaczynamy od rozbicia dość cienko plastrów schabu i pokrojenia cebuli w piórka. Cebulę szklimy na patelni, a plastry schabu oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem, wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi. Plastry schabu obtaczamy też w mące i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Teraz dorzucamy zeszkloną wcześniej cebulę, przyprawy i zalewamy całość 300 ml wrzątku. Ważne, by mięso było przykryte wodą. Dokładamy jeszcze musztardę francuską i dusimy przez około godzinę pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Po upływie tego czasu nasze danie jest już gotowe do podania.
Kruchy schab na rodzinny obiad
Kruchy schab w sosie musztardowo-cebulowym możemy podawać z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Będzie smakował też z buraczkami i surówką z białej kapusty . Mięso zachwyca smakiem i jest bardzo delikatne. Jeśli zależy nam, by schab wyszedł kruchy, to sięgnijmy po ten przepis.
Danie zawsze wychodzi znakomicie i smakuje dosłownie każdemu. Gdy je zrobimy, musimy przygotować się na dokładki. Ten smak sprawia, że chętnie sięgamy po kolejną porcję tego kruchego mięsa. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak w prosty sposób przyrządzić schab na obiad.
Źródło: IG/@obiaddlataty