Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kapustę na plastry, układam mięso mielone i przykrywam sosem. Ten obiad jest lepszy od gołąbków

Kroję kapustę na plastry, układam mięso mielone i przykrywam sosem. Ten obiad jest lepszy od gołąbków

Obiad inny niż gołąbki
Canva

Obiad z kapustą w roli głównej to nie koniecznie gołąbki. Zapiekane z mięsem i sosem warzywo smakuje jeszcze lepiej. Bez zawijania, a wciąż smacznie. Wasza rodzina pokocha to danie.

Z kapusty nie tylko gołąbki

Gołąbki są pracochłonne i potrafią się znudzić. W moim domu nigdy nie były szczególnie uwielbiane, więc kiedy znalazłam przepis na danie z kapustą i mięsem mielonym, które wykonuje się znacznie szybciej, musiałam spróbować.

Pokroiłam warzywo na plastry, doprawiłam mięso i posmarowałam smakowitym sosem. Po upieczeniu było znakomite. W dalszej części artykułu zdradzam, co sprawia, że smakuje wybitnie.

Projekt bez nazwy(1)-kopia.jpg
Canva

 

Rodzina non stop mnie prosi o ten sernik z wiaderka. Jego sekret tkwi w 1 dodatku, z nim zawsze się udaje

Przepis na znakomity obiad z kapustą

Pyszny obiad, który bije gołąbki na głowę, uzyskacie, gdy do mięsa dodacie aromatyczne zioła i upieczecie je na plastrach kapusty. Sos jogurtowy ze świeżą zieleniną i nutą pomidora dopełni całości. Danie z talerzy zniknie ekspresowo.

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka składników wystarczy, by przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Smakuje lepiej niż gołąbki, a wykonanie jest banalne. Sprawdźcie poniższą instrukcję i spróbujcie.

Jak zrobić obiad lepszy niż gołąbki? Znam sposób

Zaczynam od pocięcia kapusty na plastry o grubości około 1,5 cm. Układam je na wyłożonej pergaminem blasze z wyposażenia piekarnika. Oprószam solą oraz pieprzem z obu stron.

Mięso mielone mieszam z oregano i tymiankiem oraz słodką papryką. Dodaję posiekaną cebulę, a następnie doprawiam całość solą i pieprzem. Wyrabiam, po czym z masy formuję płaskie kotlety wielkości kapuścianych plastrów. Nie mogą być zbyt grube — niech mają około 0,5 cm.

Układam je na warzywnych kawałkach, po czym przechodzę do przygotowania sosu. W tym celu jogurt łączę z posiekaną zieleniną i koncentratem pomidorowym. Doprawiam pieprzem i solą.

Każdy kotlet mielony smaruję 1-2 łyżkami uzyskanej masy. Obiad inny niż gołąbki wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 45 minut.

Jak podać inne gołąbki?

Danie serwuję z ziemniakami. Gotuję je w trakcie pieczenia obiadu lub kroję i wrzucam w osobnym naczyniu do piekarnika. W drugim przypadku smaruję warzywo oliwą z oliwek i doprawiam ziołami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na obiad. Sprawdźcie jak zrobić pyszny gulasz z ziemniaków — jest tani i prosty w wykonaniu. A jeśli macie ochotę na gołąbki, koniecznie sprawdźcie przepis siostry Anieli — jest niezawodny.

shutterstock_1056926102.jpg
Canva