Kroję kapustę na plastry, układam mięso mielone i przykrywam sosem. Ten obiad jest lepszy od gołąbków
Obiad z kapustą w roli głównej to nie koniecznie gołąbki. Zapiekane z mięsem i sosem warzywo smakuje jeszcze lepiej. Bez zawijania, a wciąż smacznie. Wasza rodzina pokocha to danie.
Z kapusty nie tylko gołąbki
Gołąbki są pracochłonne i potrafią się znudzić. W moim domu nigdy nie były szczególnie uwielbiane, więc kiedy znalazłam przepis na danie z kapustą i mięsem mielonym, które wykonuje się znacznie szybciej, musiałam spróbować.
Pokroiłam warzywo na plastry, doprawiłam mięso i posmarowałam smakowitym sosem. Po upieczeniu było znakomite. W dalszej części artykułu zdradzam, co sprawia, że smakuje wybitnie.
Rodzina non stop mnie prosi o ten sernik z wiaderka. Jego sekret tkwi w 1 dodatku, z nim zawsze się udaje
Przepis na znakomity obiad z kapustą
Pyszny obiad, który bije gołąbki na głowę, uzyskacie, gdy do mięsa dodacie aromatyczne zioła i upieczecie je na plastrach kapusty. Sos jogurtowy ze świeżą zieleniną i nutą pomidora dopełni całości. Danie z talerzy zniknie ekspresowo.
Składniki:
- 1 większa główka białej kapusty
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników wystarczy, by przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Smakuje lepiej niż gołąbki, a wykonanie jest banalne. Sprawdźcie poniższą instrukcję i spróbujcie.
Jak zrobić obiad lepszy niż gołąbki? Znam sposób
Zaczynam od pocięcia kapusty na plastry o grubości około 1,5 cm. Układam je na wyłożonej pergaminem blasze z wyposażenia piekarnika. Oprószam solą oraz pieprzem z obu stron.
Mięso mielone mieszam z oregano i tymiankiem oraz słodką papryką. Dodaję posiekaną cebulę, a następnie doprawiam całość solą i pieprzem. Wyrabiam, po czym z masy formuję płaskie kotlety wielkości kapuścianych plastrów. Nie mogą być zbyt grube — niech mają około 0,5 cm.
Układam je na warzywnych kawałkach, po czym przechodzę do przygotowania sosu. W tym celu jogurt łączę z posiekaną zieleniną i koncentratem pomidorowym. Doprawiam pieprzem i solą.
Każdy kotlet mielony smaruję 1-2 łyżkami uzyskanej masy. Obiad inny niż gołąbki wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 45 minut.
Jak podać inne gołąbki?
Danie serwuję z ziemniakami. Gotuję je w trakcie pieczenia obiadu lub kroję i wrzucam w osobnym naczyniu do piekarnika. W drugim przypadku smaruję warzywo oliwą z oliwek i doprawiam ziołami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na obiad. Sprawdźcie jak zrobić pyszny gulasz z ziemniaków — jest tani i prosty w wykonaniu. A jeśli macie ochotę na gołąbki, koniecznie sprawdźcie przepis siostry Anieli — jest niezawodny.