Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.11.2023 20:11

Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć

pasta z makreli
Canva / wideonet ; Facebook / Nathallae - Natalia Maszkowska

Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.

Pasta z makreli to prawdziwy hit

Zapomnij o nudnych śniadaniach i zapychających przekąskach Przygotuj tę pastę z makreli, a już zawsze będziesz mieć co wrzucić na ząb. Rozsmaruj ją na chlebie, lub zawiń w chrupiący liść sałaty. Niezależnie, który wariant wybierzesz, pasta smakować będzie wyśmienicie.

Do pasty z makreli potrzebujesz zaledwie kilku składników. Większość z nich zapewne masz już w swoich zapasach. Pokrój, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem. Do tej pasty z makreli będziesz wracać co i raz.

pasta z makreli.jpg
Canva / Monkey Business Images
Anna Lewandowska piecze lepszy makowiec niż inni. Na widok tego, co wyciąga z piekarnika Polaków ogarnia zdziwienie

Przepis na najlepszą pastę z makreli

Składniki:

  • 1 duża makrela 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • pęczek koperku 
  • 1-3 ogórki kiszone
  • papryka słodka 
  • papryka ostra 
  • pieprz 
  • sól
  • 8 jajek

Jak zrobić obłędną pastę z makreli?

Przygotowanie pasty z makreli zacznij od oczyszczenia ryby. Starannie obierz mięso ze skóry i ości, rozdrobnij. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz. Pokrój je w kostkę.

Oba składniki przełóż do dużej miski. Dodaj majonez oraz oba rodzaje papryki. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.

Ogórki do pasty z makreli pokrój w kosteczkę, a koperek posiekaj. Dodaj je do zmiksowanych składników. Wszystko dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Przepyszna i aromatyczna pasta gotowa jest do podania. Przekonaj się, że wędzona makrela jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Trudno uwierzyć, co jest głównym składnikiem tego obłędnego smarowidła.

pasta z makreli.jpg
Canva / arfo

Źródło: Facebook / Nathallae - Natalia Maszkowska