Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania

Tomasz Strzelczyk wziął do ręki schab. To, co z niego wyczarował przechodzi najśmielsze oczekiwania

schab
Facebook/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube, canva/Alexander62

Co zrobić ze schabu? To najlepiej wie kucharz Tomasz Strzelczyk, który z tego mięsa przyrządza soczyste i znakomite danie. Efekt zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zróbcie ze schabem to, co proponuje Tomasz Strzelczyk. Będzie pysznie.

Schab od Strzelczyka zachwyca soczystością

Zwykle ze schabu robimy kotlety schabowe. Są one bardzo lubiane przez Polaków również za łatwość przygotowania tego dania. Jednak warto odejść trochę od kulinarnych przyzwyczajeń i ze schabu zrobić coś zupełnie innego. Tu z pomocą przyjdzie Tomasz Strzelczyk. 

Znany kucharz przyrządza ze schabu niezwykle soczyste danie. Warto zrobić je w swojej kuchni, bo potrawa rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna. Taki obiad zachwyci soczystością i wyjątkowym smakiem. Przepis Tomasza Strzelczyka przypadnie wam do gustu.

schab
Facebook/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube
To najprostszy przepis na świąteczny piernik. Zrobisz go w chwilę, jest pyszny i zawsze się udaje

Jak zrobić pieczony schab z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ¼ szklanki oleju
  • majeranek

Przygotowanie schabu zaczynamy od wsypania przypraw do miseczki. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy składniki. Mięso przekładamy na blachę i smarujemy przygotowaną pastą. Wierzch oprószamy majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na 20 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i mięso trzymamy kolejne 40 minut. Nasze mięso jest już gotowe do podania. Będzie smakowało z ziemniakami i buraczkami. Możemy je też podać z ulubioną sałatą lub surówką colesław.

Soczysty schab na niedzielny obiad

Pieczony schab od Tomasza Strzelczyka jest wyjątkowo soczysty i smaczny.  Wyrazistości nadaje mu pasta, którą smarujemy mięso przed pieczeniem. Dość krótki czas pieczenia, a potem pozostawienie mięsa w piekarniku doskonale wpływa na smak i kruchość mięsa.

Danie po prostu rozpływa się w ustach. Warto zaznaczyć, że jest proste w przyrządzeniu i smakuje całej rodzinie. Sprawdzi się jako potrawa na niedzielny obiad. Każdy z rodziny będzie się nim zajadał. Smak i soczystość to cechy charakterystyczne pieczonego schabu od znanego kucharza. Pisaliśmy o nowym pomyśle na kotlety schabowe. Radziliśmy, jak zrobić pyszny schab ze śliwkami. 

schab
Canva/ahirao photo

Źródło: Facebook/Tomasz Strzelczyk; Oddaszfartucha YouTube