Smakosze.pl Przepisy Ukryłam w schabowych pyszną niespodziankę, mąż od razu chciał dokładkę. Już nigdy nie zrobię inaczej
YouTube/@smacznydzien3697

Ukryłam w schabowych pyszną niespodziankę, mąż od razu chciał dokładkę. Już nigdy nie zrobię inaczej

2 grudnia 2023

Kotlety schabowe często przyrządzałam na obiad. Jednak ostatnio trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis i w schabowych ukryłam pyszną niespodziankę. To by kulinarny strzał w 10. Polecam przepis na obiad, który uwielbia cała moja rodzina.

Schabowy z wkładką, czyli dodaj boczek do kotletów

Czy lubicie kotlety schabowe? Uwielbia je większość Polaków . Wpływa na to smak dania, ale też łatwość, z jaką możemy je przygotować na obiad. Ja też często robiłam schabowe, ale ostatnio postanowiłam trochę ulepszyć tradycyjny przepis.

W kotletach schabowych ukryłam boczek. Efekt był znakomity, mąż od razu chciał dokładkę, a danie szybko zniknęło z talerza. Polecam przepis na schabowe ze smaczną niespodzianką. Na niedzielny obiad będzie jak znalazł.

schabowe z boczkiem
YouTube/@smacznydzien3697
Pokrój karkówkę na plastry i ułóż z ziemniakami na blasze. Ten obiad robię praktycznie co weekend

Jak zrobić schabowe z boczkiem?

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 200 g boczku
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • buka tarta

Przyrządzenie schabowych z boczkiem zaczynamy od rozbicia plastrów schabu. Ścieramy cebulę i czosnek na tarce. Dodajemy je do mleka, a następnie mięso wkładamy do tak przyrządzonej marynaty na 2 godziny . Po wyjęciu schabu z marynaty osuszam je ręcznikiem.

Następnie oprószam solą i pieprzem z dwóch stron. Teraz na plastry mięsa układam plastry boczku i lekko je rozbijamy . Schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Schabowe z niespodzianką zaskoczą smakoszy

Tak przyrządzone schabowe z boczkiem są soczyste i mają wyjątkowy smak. Możemy podawać je z ziemniakami oraz ulubioną surówką. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Warto je przygotować na obiad, bo są mięciutkie i smakują jeszcze lepiej od tak lubianych schabowych.

To danie zrobicie w prosty sposób i szybko. Czasu wymaga tylko marynowanie mięsa. Zabiera nam to 2 godziny. Gwarantuję, że ta potrawa szybko zniknie z talerzy. Każdy smakosz będzie chciał jej spróbować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kruchy schab. Radziliśmy też, by wymieszać mięso z kilkoma składnikami i ułożyć na blasze, a  efekt będzie pyszny.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Smacznydzień3697” na platformie YouTube.

schabowe z boczkiem
YouTube/@smacznydzien3697
Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja bije ją na głowę. Robię ją co roku na Święta, każdy prosi o przepis
Zmiel 3 rodzaje mięsa i wsadź do słoików. Każdy powinien znać ten patent, jest niesamowity
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy