Wymieszaj mięso z kilkoma składnikami, ułóż na blasze i zapiecz. Te kotlety biją na głowę zwykłe mielone
Wielu smakoszu uwielbia różnej maści kotlety. Świetnie sprawdzają się w roli obiadu i można zrobić je praktycznie z wszystkiego. Dziś przedstawimy niecodzienną wersję kotletów mielonych. Kilka niecodziennych dodatków cudownie podkręca smak. Musisz tego spróbować!
Kotlety lepsze niż zwykłe mielone
Nietrudno znaleźć wielbicieli kotletów. W końcu przynajmniej raz w tygodniu masa Polaków sięga po kultowego schabowego. Równie popularne są oczywiście kotlety mielone. Tym razem postawimy na ciekawą alternatywę dla tego dania.
Do tradycyjnych kotletów mielonych dodaje się jajko, bułkę namoczoną w mleku i cebulę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je również o inne składniki. W tym przepisie pojawią się między innymi starte warzywa. Efekt zachwyci każdego.
Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniejPyszne kotlety w sam raz na obiad
W tych kotletach, oprócz mięsa mielonego i jajka, dodamy jeszcze startą marchewkę i ziemniaka. Jednak to nie jedyne składniki. Pełną listę znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- cebula
- duża marchewka
- spory ziemniak
- czerwona papryka (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Jak przygotować pieczone kotlety?
Na początku mięso przekładamy do sporej miski. Dodajemy jajka i mieszamy. Na tarce ścieramy cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość łączymy z mięsną masą. Siekamy pietruszkę i ją również dodajemy do pozostałych składników.
Masa na kotlety jest już prawie gotowa. Wyciskamy do niej ząbki czosnku i dodajemy posiekaną pietruszkę. Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Ją również wrzucamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie starannie mieszamy.
Z gotowej masy lepimy owalne kotlety. Wykładamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kotlety warto delikatnie „ponacinać” łyżką. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że równomiernie się upieką. Wstawiamy je na 30 minut do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza. Najlepiej będą smakowały z ziemniakami i surówką.