Smakosze.pl Przepisy Ulep kulki i zamocz w tej mieszance. To ciasto zachwyci każdego
fot. Anna Zyśk

Ulep kulki i zamocz w tej mieszance. To ciasto zachwyci każdego

11 października 2024

Oto przepis na nietypowe słodkie pieczywo. Łatwe w przygotowaniu, dwukrotnie wyrastające drożdżowe ciasto jest dobrym dodatkiem do śniadania. Kiedy raz przygotujesz taki małpi chlebek, będziesz wracać do tego przepisu często.

Małpi chlebek

Małpi chlebek jest w Polsce pewna nowością, ale w Stanach Zjednoczonych to często spotykany dodatek do śniadań na słodko. W smaku przypomina nieco cynamonki. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego nazywa się małpi chlebek, być może dlatego, że jada się je palcami, urywając sklejone ze sobą kawałki.

Przepis ten przypomniała Ania Zyśk na swoim kanale jedz.pysznie na Instagramie. W jej wydaniu przygotowuje się to ciasto w kilka chwil – reszta to wyrastanie pod ściereczką. Choć przepis jest nieco egzotyczny, zarówno z nazwy, jak i z pochodzenia, wszystkie składniki są nam dobrze znane i powszechnie dostępne.

Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy

Ciasto cynamonowe

Amerykanie jadają takie ciasto do śniadania. Najlepsze jest chyba jako deser do kawy lub przekąska do jedzenia palcami podczas imprezy. Wszystko to dzięki metodzie drugiego wyrastania, podczas którego osobne kulki ciasta zrastają się ze sobą, podobnie jak w niektórych innych wypiekach – np. brioszkach.

Składniki

  • 370 g mąki
  • 80 g cukru
  • 7 g drożdży
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 110 g masła
  • 10 g cynamonu
  • Szczypta soli

Pieczemy małpi chlebek

Krok 1 . 60 g masła, 30 g cukru i cynamon odkładamy na bok. Pozostałe składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

małpi chlebek.jpg
Fot. Ania Zyśk

Krok 2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z niego kulki.

małpi chlebek.jpg
Fot. Ania Zyśk

Krok 3 . Pozostałe masło roztapiamy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem. Kulki obtaczamy w powstałej masie.

małpi chlebek.jpg
Fot. Ania Zyśk

Krok 4. Kuleczki układamy w formie do pieczenia. Odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 10 minut. Kulki skleją się ze sobą.

małpi chlebek.jpg
Fot. Ania Zyśk

Krok 5 . Ciasto wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

małpi chlebek.jpg
Fot. Ania Zyśk
Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików
Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy