Ulep kulki i zamocz w tej mieszance. To ciasto zachwyci każdego
Oto przepis na nietypowe słodkie pieczywo. Łatwe w przygotowaniu, dwukrotnie wyrastające drożdżowe ciasto jest dobrym dodatkiem do śniadania. Kiedy raz przygotujesz taki małpi chlebek, będziesz wracać do tego przepisu często.
Małpi chlebek
Małpi chlebek jest w Polsce pewna nowością, ale w Stanach Zjednoczonych to często spotykany dodatek do śniadań na słodko. W smaku przypomina nieco cynamonki. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego nazywa się małpi chlebek, być może dlatego, że jada się je palcami, urywając sklejone ze sobą kawałki.
Przepis ten przypomniała Ania Zyśk na swoim kanale jedz.pysznie na Instagramie. W jej wydaniu przygotowuje się to ciasto w kilka chwil – reszta to wyrastanie pod ściereczką. Choć przepis jest nieco egzotyczny, zarówno z nazwy, jak i z pochodzenia, wszystkie składniki są nam dobrze znane i powszechnie dostępne.
Ciasto cynamonowe
Amerykanie jadają takie ciasto do śniadania. Najlepsze jest chyba jako deser do kawy lub przekąska do jedzenia palcami podczas imprezy. Wszystko to dzięki metodzie drugiego wyrastania, podczas którego osobne kulki ciasta zrastają się ze sobą, podobnie jak w niektórych innych wypiekach – np. brioszkach.
Składniki
- 370 g mąki
- 80 g cukru
- 7 g drożdży
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 110 g masła
- 10 g cynamonu
- Szczypta soli
Pieczemy małpi chlebek
Krok 1 . 60 g masła, 30 g cukru i cynamon odkładamy na bok. Pozostałe składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z niego kulki.
Krok 3 . Pozostałe masło roztapiamy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem. Kulki obtaczamy w powstałej masie.
Krok 4. Kuleczki układamy w formie do pieczenia. Odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 10 minut. Kulki skleją się ze sobą.
Krok 5 . Ciasto wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.