Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu
Kolacja jest tak samo ważnym posiłkiem, jak śniadanie i nie należy jej pomijać. Dlatego na tę dzisiejszą przygotuj niezwykłe danie ciasta francuskiego, które zasmakuje całej rodzinie. Wykonanie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne, co sprawia, że to najlepsza opcja na ostatni posiłek w ciągu dnia. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły.
Doskonała kolacja z tym przepisem
W ciągu dnia powinniśmy spożywać minimum trzy posiłki dziennie. Wśród nich jednym z ważniejszych jest kolacja, dzięki której nie podjadamy w nocy, a w dodatku nasza dieta jest regularna. Jeżeli nie wiesz, co zrobić dzisiaj na ten istotny posiłek, koniecznie poznaj ten przepis.
Przygotowana według niego zapiekanka z ciasta francuskiego nie ma sobie równych. Nieskomplikowane danie zachwyci domowników na tyle, że poproszą o dokładkę. Niezbędne składniki oraz instrukcje przygotowania kolacji poznasz w dalszej częścią artykułu.
W Wigilię sklepy będą zamknięte. Już wiadomo, jakim kosztemCiasto francuskie i kilka dodatków
Jak już wiesz, jednym z podstawowych składników jest ciasto francuskie, które będzie podstawą zapiekanki. Nie musisz przygotowywać go sama, bo wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce. Oprócz niego potrzebne będą także ser, szynka oraz składniki na sos, który nada całemu daniu smaku. Nie ma ich wiele, wiec na kolację nie wydasz wiele. Niezbędne składniki znajdują się na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału smaczne i soczyste, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 50 g śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- kilka plastrów ulubionej szynki
- 100 g sera żółtego w kostce
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 70 g masła
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka cukru
Kolacja z ciasta francuskiego – przepis
Do miski dodaj śmietanę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski. Składniki wymieszaj na jednolity sos. Następnie roztop masło w garnku i wsyp cukier oraz mak. Dodaj musztardę i wymieszaj składniki. Całość gotuj, do momentu zagotowania.
Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Posmaruj je przygotowanym na początku sosem. Ułóż na nim plastry szynki, a całość obsyp startym na dużych oczkach serem. Ciasto wraz z ułożonymi składnikami zawiń w rulon. Pokrój go na kawałki o grubości 3 centymetrów.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztopionym masłem z musztardą. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Zapiekankę podawaj na kolację, a wszystkim będą smakowały.