Ułóż w kapuście kulki z mięsa, zalej sosem i zapiecz. Przy tym nawet gołąbki mogą się schować
Znudziły wam się gołąbki? Mięso mielone, ryż i kapustę można przygotować w inny sposób. Jest szybszy i wymaga znacznie mniej pracy, a smakuje znakomicie. Z talerzy zniknie ekspresowo.
Obiad z kapustą bije gołąbki na głowę
Połączenie mięsa mielone, kapusty i ryżu z pewnością pojawia się w niejednym domu. Tym razem zamiast gołąbków proponuję pyszne pulpety zapiekane w kapuście. Nie wymagają żmudnego zawijania i długiego gotowania. Taki obiad skusi nawet wybrednych.
Składniki:
- 1 większa główka białej kapusty
- 450 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 2 małe marchewki
- 1 spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 50-75 g jogurtu naturalnego
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki
- koperek
Pomysł na obiad lepszy niż gołąbki w moim domu dobrze się przyjął. Bliskim danie tak posmakowało, że coś jakiś czas je powtarzam. Na szczęście niej jest tak pracochłonne, Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smakJak zrobić obiad z kapustą? Dodajcie kulki z mięsa mielonego
Zaczynam od wymieszania mięsa mielonego ze słodką papryką, ziołami, natką pietruszki, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku i posiekaną cebulą. Masę doprawiam solą oraz pieprzem.
Z kapusty odcinam kawałek, uzyskując coś na kształt czapeczki. Teraz wydrążam warzywo, tworząc miseczkę. Umieszczam w niej pulpeciki ukulane z masy mięsnej.
Koncentrat pomidorowy łączę z wodą i rozdrobnionymi 2 ząbkami czosnku. Sos doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Wlewam go do miseczki kapuścianej i zamykam ją.
Przenoszę do naczynia żaroodpornego. Przykrywam zwilżonym pergaminem oraz bardzo szczelnie folią aluminiową. Piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 90 minut.
Jak podawać kapustę z pulpetami z mięsa mielonego?
Danie lepsze niż gołąbki serwujemy z surówką z kapusty i marchwi. Poszatkowane warzywo solimy delikatnie i łączymy z wiórkami marchewki oraz sosem z jogurtu naturalnego, odrobiny pieprzu i posiekanego koperku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania obiadowe. Sprawdźcie niezawodny patent na gołąbki od siostry Anieli. Być może skusi was też sycąca zapiekanka ziemniaczaną z mięsem mielonym.