Ułóż ziemniaki na blasze, wbij wykałaczki i nadziej udka. Robię ten obiad praktycznie w każdy weekend
Ten sposób przyrządzenia udek z kurczaka zachwyci każdego smakosza. Potrzebne będą wykałaczki i ziemniaki, a obiad wyjdzie, że palce lizać. Polecam każdemu przepis, z którego korzystam w każdy weekend.
Udka kurczaka, wykałaczki i ziemniaki
Czy lubisz kurczaka? U mnie zawsze cieszył się dużym powodzeniem. Można z niego szybko i smacznie przygotować pożywny posiłek. Jednak odkąd znalazłam ten przepis, tylko tak przygotowuję udka z kurczaka. Najpierw układam ziemniaki na blasze, wbijam wykałaczki i nadziewam na nie udka.
Efekt jest znakomity, a dnie wprost rozpływa się w ustach. Rodzina przepada za takim obiadem, a ja chętnie polecam każdemu prosty i smaczny sposób na udka kurczaka . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić kurczaka nadzianego na ziemniakach?
Składniki:
- 8 udek kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
Przygotowanie dania zacznij od nacięcia ukośnie udek z kurczaka. Na talerzu wymieszaj przyprawy, dodaj starty imbir, czosnek, wlej sok z cytryny i olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj udka.
Ziemniaki obierz, przekrój na pół i wymieszaj z solą i olejem. Ułóż na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. W wypukłe części wbij po 3 wykałaczki i nadziej udka kurczaka . Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Udka kurczaka zachwycają smakiem
Po upływie tego czasu udka znów posmaruj marynatą i ponownie wstaw do piekarnika na około 20 minut. Mięso wyjdzie soczyste, a skórka chrupiąca i bardzo apetyczna . Tak przyrządzony kurczak zachwyci smakiem każdego domownika. Danie podawaj z ulubioną sałatą.
Kurczaka na ziemniakach jest prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. Jutro znów go podam na niedzielny obiad. Dokładki będą konieczne, bo danie rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jakie mięso warto wybrać z promocji w Lidlu. Podawaliśmy też rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi.