Upiekłem ciasto Kubuś Czekoladowy od Heni. Ten deser zasługuje na medal
Henia Foks przygotowała niezwykłe ciasto czekoladowe. Poznaj jej autorski przepis i zaskocz domowników, a ci przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ciasto Kubuś ma doskonały smak, a jego wykonanie jest palne. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.
Ciasto Heni Foks nie ma sobie równych
Henia Foks od kilku lat dzieli się w Internecie autorskimi przepisami. Można znaleźć je przede wszystkim na platformie YouTube, ale też na blogu kucharki. Jakiś czas temu, ku uciesze internautów, zdradziła doskonały przepis na ciasto Kubuś. Deser od razu zyskał wielu zwolenników i z miejsca stał się ich ulubionym przysmakiem.
Nic dziwnego, bo to ciasto czekoladowe przekładane budyniem nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie wygląda. Dlatego poznaj przepis Heni i według jej instrukcji przygotuj deser dla całej rodziny.
Ciasto czekoladowe z kilku składników
Olbrzymią zaletą ciasta Kubuś jest to, że przygotujesz je tylko z kilku niedrogich składników. Potrzebne będą produkty na masę czekoladową, budyniową oraz na bitą śmietanę, którą przyozdobisz wierzch deseru. Ciasto czekoladowe zawdzięcza swoją nazwę sokowi dla dzieci, który jest jednym ze składników. Choć brzmi zaskakująco, dzieli niemu deser smakuje tak dobrze. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 opakowania budyniu
- 1 l soku pomarańczowego Kubuś
- 100 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie galaretki
Przepis na ciasto Kubuś
Do miski wbij jajka i wsyp pół szklanki cukry. Za pomocą miksera ubij składniki na jednolitą masę. Następnie wlej olej, mleko i wsyp kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość na jednolitą konsystencję.
Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i równomiernie ją rozprowadź.
Do garnka wlej 750 mililitrów soku i podgrzewaj go na małym ogniu. W trakcie gotowania dodaj masło. Pozostały sok wlej do miski i wsyp trzy opakowania budyniu. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie przelej zawartość miski do garnka, wsyp cukier i wymieszaj całość. Gotuj do momentu zgęstnienia.
Masę budyniową wyłóż na ciasto i równo rozprowadź. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuść w pół szklance wody. Śmietanę przełóż do miski i dodaj galaretkę. Składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie masę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe krój na kawałki i podawaj na deser.
Źródło: YouTube/Henia Foks