Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Uwielbiana potrawa zagrożona. Powód zasmuci niemal każdego
fot. Canva

Uwielbiana potrawa zagrożona. Powód zasmuci niemal każdego

7 września 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Już nie zjemy uwielbianej potrawy? Ostatnie medialne doniesienia nie napawają optymizmem. Tym bardziej, że kryje się za nimi wyjątkowo przykry powód. Aż trudno uwierzyć, że wkrótce może zabraknąć tego produktu. Obecnie znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym.

Popularna potrawa zagrożona

Jak podaje serwis TVN 24.pl, już wkrótce przyszłość kapusty pekińskiej jest zagrożona. Dlatego być może za jakiś czas, nie zjemy już nie tylko sałatek i surówek na jej bazie, ale również słynnego kimchi, który uchodzi za jeden z największych kulinarnych rarytasów.

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Składa się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najpopularniejszym z nich jest właśnie kapusta pekińska .  Na bazie kimchi możemy przyrządzić aromatyczną zupę. Doskonale smakuje również z dodatkiem ryżu. Danie cieszy się ogromną popularnością. Również w Polsce sporo restauracji zdecydowało się wprowadzić je do swojego menu. Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na ten przysmak . Dlaczego potrawa jest zagrożona? Odpowiedź poniżej.

kapusta pekińska
fot. Canva
Wbij goździki w banana i włóż go do wrzątku. To co z tego wychodzi, to jakaś magia

Przykre doniesienia o kapuście pekińskiej

Światowe media biją na alarm. Chociaż wydaje się to ponurym żartem, już wkrótce może zabraknąć kapusty pekińskiej. Wszystko ze względu na zmiany klimatu. Pogarszają one jakość i ilość upraw tego warzywa.

Kapustę pekińską sadzi się na terenach górzystych, gdzie zazwyczaj temperatury nie przekraczają 25 Celcjusza podczas okresu wegetacji. Rosnące temperatury nie sprzyjają uprawie tego warzywa. Z powodu fali upałów Korea Południowa nie będzie w stanie ich uprawiać. Nie jest to jedyny problem plantatorów.

Problemy w uprawie kapusty pekińskiej

Jak donosi portal TVN 24 uprawy kapusty pekińskiej w Korei Południowej są atakowane przez różne choroby oraz szkodniki. Jest to bolesne dla tamtejszych rolników, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez tego warzywa. Doniesienia nie napawają optymizmem, ale mamy nadzieję, że nie znajdą potwierdzenia. W końcu kapusta pekińska to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw.

Na naszej stronie znajdziecie wiele interesujących artykułów. Niedawno pisaliśmy między innymi: o niezwykłych zaletach dyni oraz zaskakującym sposobie na muszki owocówki.

kapusta pekińska
fot. Canva
Polacy ją jedzą, a jest napakowana ołowiem. Najgorsza ryba obok pangi
Taką zapiekankę robię we wrześniu na piątkowy obiad. Nie ma w niej ani odrobiny mięsa
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy