Smakosze.pl Przepisy Uwielbiane jesienne ciasto wiewiórka. Cudowny przysmak do kawy lub herbaty
canva/Stoker20

Uwielbiane jesienne ciasto wiewiórka. Cudowny przysmak do kawy lub herbaty

12 września 2022

Ciasto wiewiórka jest pysznym czekoladowym wypiekiem pełnym smakowitych bakalii. Swoją znakomitą konsystencję zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce nadają mu wilgoci i sprawiają, że wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jeśli szukacie prostego przepisu na wilgotne i aromatyczne ciasto, wypełniona solidną porcją bakalii wiewiórka z pewnością wam się spodoba. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Prościej się nie da.

Przepis na wyśmienite ciasto wiewiórka

Do przygotowania wypieku przyda się tortownica o średnicy 24 cm lub prostokątna forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 6 małych jaj

  • 125 ml oleju

  • 130 g cukru

  • 320 g mąki pszennej tortowej

  • 125 g jogurtu naturalnego

  • 80 g rodzynek sułtańskich lub posiekanych suszonych fig

  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych bez skórki

  • 50 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao

  • 400 g kwaśnych jabłek np. antonówki

  • 20 g ciemnego kakao

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Jak upiec ciasto wiewiórka? Czekoladowy przysmak z bakaliami zrobicie w kilka chwil

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy sypkie produkty, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, i sól. W osobnym naczyniu łączymy rozdrobnione orzechy, posiekaną czekoladę oraz rodzynki.

Dodajemy obrane i pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Odstawiamy na bok. W misie miksera umieszczamy cukier i jaja. Starannie je ubijamy, aż do uzyskania puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru.

Wtedy dodajemy jogurt naturalny oraz olej i krótko wszystko razem miksujemy — tylko do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę z dodatkami oraz owoce z bakaliami i czekoladą. Całość mieszamy przy pomocy szpatułki, po czym przenosimy masę do formy.

Ciasto wiewiórka pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy zanurzony w wypieku patyczek jest suchy — wtedy przysmak będzie gotowy. Podajemy po ostudzeniu. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wypieki z nutą czekolady. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić znakomite brownie . Ten natomiast zdradza sekret kultowego ciasta zebra .

Pyszne ciasto czekoladowe z bakaliami
canva/saschanti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy