Smakosze.pl Produkty Uwielbianych papierówek nie znajdziemy w żadnym sklepie. Jest arcyważny powód
fot. Canva

Uwielbianych papierówek nie znajdziemy w żadnym sklepie. Jest arcyważny powód

26 lipca 2024

Tęsknicie za papierówkami? Te blade, kruche i raczej cierpkie jabłuszka były przysmakiem bachorów zrywających je z drzew i pierwszym jabłkowym smakiem lata. Dziś prawie nie da się ich kupić w sklepach. Są ku temu ważne powody.

Zapomniane papierówki

Różnie wspomina się smak papierówek . Można chyba powiedzieć, że są raczej kruche i dość średnio soczyste . Te małe jabłuszka o bladej, zielonkawej skórce były w szechobecne w ogrodach , a nawet czasem na ulicach miast czy szkolnych boiskach. W dalszym ciągu można je spotkać – ale tylko na drzewach, nigdy w dużych sklepach.

Choć kompot czy szarlotka z takich jabłek to prawdziwe przysmaki , dostęp do nich mają tylko ci, którzy wiedzą, gdzie szukać ich na drzewie. Nie spotkamy ich w handlu bo, jak się okazuje, są na to za delikatne. Dzisiejsza sprzedaż w sklepie wymaga częstych przenosin i przesypywania towaru ze skrzynki do skrzynki. Papierówki po prostu nie lubią tego procesu. Łatwo się obijają i przestają być apetyczne.

jabłoń
fot. Canva
Zrywam w ogrodzie i robię z niej syrop. Zimą mi za niego dziękują

Niedoskonałe jabłka

Fakt, że handel nie znosi łatwo obijających się jabłek , wiele mówi o nas jako klientach. Staliśmy się tak wybredni, że wszystko, co trafia do dużych sklepów, musi być wcześniej skontrolowane pod kątem normatywności. Niechętnie kupujemy rozdwojone czy połamane marchewki albo pojedyncze banany. Ma to poważne konsekwencje.

Po pierwsze – mamy coraz mniej odmian warzyw i owoców , zwłaszcza tych selekcjonowanych pod kątem smaku, a nie odporności na transport. Po drugie zaś – przyczynia się to do marnowania jedzenia , które niesprzedane trafia często na śmietnik. W ten pierwszy sposób straciliśmy właśnie choćby papierówki.

Szkoda papierówek

Szkoda, bo papierówki to bardzo zdrowa odmiana jabłek . Zawierają witaminy z grupy B, E i K. Mają też beta karoten, który stymuluje produkcję witaminy A w organizmie. No i są świetnym źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego, który na co dzień jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Dlatego warto sięgać po papierówki, ilekroć mamy do nich dostęp . Świetnie sprawdzają się w kompotach czy szarlotkach. Są doskonałe na powitanie jabłkowego sezonu jako jedna z najwcześniej dojrzewających odmian tego owocu . A wielu przypomną smakiem dzieciństwo i jabłka wykradane z sadu sąsiadów.

Wypróbuj też przepisy na pasztet z pieczarek i wątróbek oraz sałatkę z marynowanych pomidorów z cebulą .

kompot z jabłek
fot. Canva
Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lata
Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy