Pakuję pomidory i cebulę do słoika i wlewam ten sos. Rodzina nie może się nachwalić
Wydawałoby się, że z hasła „pomidory z cebulą” nie da się zrobić przepisu kulinarnego. To przecież po prostu pomidory i cebula, prawda? Cóż, z tym przepisem to już coś więcej.
Pomidory w słoiku
Pomidory i cebula to jedno z najbardziej klasycznych połączeń w kuchni. Stanowią jedną z podstawowych sałatek, znajdujemy je na kanapkach i w hamburgerach. To smak dzieciństwa, smak wakacji, lecz także wykwintnych połączeń, które zostały z nami na długo.
Nic dziwnego. To po prostu dobra kompozycja. Ostrość cebuli podbija słodycz pomidorów, a zawarte w tych ostatnich kwaśne składniki łagodzą nieco piekący posmak. Stąd właśnie pomysł na przepis, który pozwoli wykorzystać ten efekt w pełni – marynowane pomidory z cebulą, doskonałe na sałatkę.
Przenigdy nie łącz z ziemniakami. Sensacje żołądkowe to najmniejszy problemSałatka z pomidorów z cebulą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich wersja ma nieco inny skład marynaty. To przepis, który na pewno pojawi się w domu na stałe, można więc eksperymentować z dodatkami w kolejnych wykonaniach potrawy.
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 300 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml płynnego miodu
- 50 ml soku z cytryny
- 100 ml oliwy
- Szczypta płatków chili
- Sól, pieprz, suszone oregano
Sałatka z marynowanych pomidorów
Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Układamy je warstwami w wyparzonym słoiku. Płynne składniki z przyprawami mieszamy w miseczce.
Marynatą zalewamy pomidory, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Pomidory są gotowe do jedzenia już po kilku godzinach, w lodówce mogą spędzić nawet kilka dni.
Wypróbuj też przepis na marynowaną czerwoną cebulę i sposób na zachowanie świeżości ziół.