Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.07.2024 16:09

Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu

pomidory w pierniku
Fot. YouTube/Przepisy od Zamiri

Sezon na domowe pomidory rozpocznie się już za chwilę. Poznaj przepis, z którym zrobisz pieczone pomidory. To warzywo za sprawą kilku dodatków i odpowiedniego przygotowania nabierze odpowiedniego i po prostu doskonałego smaku. Przeczytaj i dowiedz się, jak to zrobić. 

Pomidory nie tylko na kanapki

Pomidory są niezwykle cenionym w naszym kraju warzywem. Uwielbiamy je wszyscy i stąd wynika również ich ogromna popularności. Zdobią nie tylko nasze kanapki, ale i dodają soczystości wielu sałatkom, a nawet daniom. Możesz przygotować je także zupełnie inny sposób. 

Te pieczone z kilkoma dodatkami smakują obłędnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska. Dlatego koniecznie przygotuj je z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, a bliscy zaniemówią z zachwytu. Uważaj, bo smak uzależnia tak bardzo, że będziesz robiła je bardzo często. 

krojenie pomidorów.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Zamiri
Pokrój na kawałki i zawiń z mięsem mielonym. O ten przepis błaga mnie cała rodzina

Pomidory to podstawa

Najważniejszym składnikiem są pomidory. Dlatego zadbaj o to, aby były świeże, dojrzałe, a przede wszystkim soczyste. Oprócz niej potrzebny jest także czosnek oraz kilka składników. Umieściliśmy je na liście, którą znajdziesz poniżej. Zobacz, co będzie ci potrzebne, a potem poznaj przepis i zrób te smaczne pomidory. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Przepisy od Zamiri, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 główki czosnków
  • 300 ml oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • zioła prowansalskie
  • suszony tymianek
  • sól
  • cukier

Przepis na pieczone pomidory

Pomidory dokładnie umyj, a następnie pokrój je w ćwiartki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pomidory. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory przypraw solą, cukrem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. 

Rozsyp na nim posiekane ząbki czosnku. Umieść je w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku i piecz przez godzinę. Po tym czasie umieść pomidory w wyparzonych słoikach. Dodaj świeże gałązki tymianku. Oliwą zalej wszystkie składniki. Szczelnie je zakręć i gotowe. Dodawaj je do dań lub jako przystawkę, a będą smakowały doskonale. Sprawdź przepis na ciasto z trzech składników oraz zobacz, jak zrobić dobrą sałatkę

suszone pomidory.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Zamiri