Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lata
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.07.2024 17:34

Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lata

blendowaniu
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Poznaj przepis na wyjątkowy deser, który doskonale sprawdzi się na lato. Arbuz w takim połączeniu smakuje po prostu wybornie. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina będzie zachwycona. Smak zachwyci ich tak bardzo, że będą chcieli, abyś przyrządzała go jeszcze częściej. 

Arbuz, czyli doskonały składnik na deser

Arbuz jest jednym z najbardziej soczystych owoców. Właśnie przez to doskonale sprawdza się latem, gasi pragnienie i dostarcza cennych witamin. Smakuje szczególnie wyjątkowo, jeżeli przygotujesz go na deser. W połączeniu z kilkoma dodatkami smakuje obłędnie.

O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Sposób jest niezwykle łatwy i niezbyt czasochłonny. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina będzie zachwycona jego smakiem. 

ciasto na deser.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska 
Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu

Podstawą jest arbuz

Głównym składnikiem jest arbuz. Wybierz ten najbardziej dojrzały, a będziesz mieć pewność, że będzie odpowiednio soczysty, a deser wyjdzie doskonały. O reszcie potrzebnych składników dowiesz się więcej, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc zaoszczędzisz masę pieniędzy. Zdjęcie ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 300 g arbuza
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 30 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 150 g Nutelli

Przepis na deser

Kawałek arbuza obierz ze skóry i pokrój go na mniejsze kawałki. Przełóż go do miski i wbij jajka. Zblenduj składniki i wlej mleko, olej. Wsyp cukier i mąkę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. 

Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj na nią odrobinę ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto i smaż z dwóch stron naleśniki. Każdego z nich posmaruj Nutellą i zwiń w rulon. Podaj na deser, a rodzina będzie zachylona ich smakiem. Sprawdź, co zrobić z pomidorów oraz zobacz, co przygotowało Dino

naleśniki.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska